Socialiștii lui Pedro Sanchez au depus proiectul de amnistie pentru separatiștii catalani, demers-cheie pentru rămânerea la guvernare

Socialiștii lui Pedro Sanchez au depus proiectul de amnistie pentru separatiștii catalani, demers-cheie pentru rămânerea la guvernare
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Eduardo Parra

Partidul Socialist al Spaniei (PSOE), partidul premierului în exercițiu Pedro Sanchez, a prezentat un proiect de lege pentru a le acorda amnistie tuturor persoanelor cercetate pentru implicarea lor în mișcarea separatistă catalană pe parcursul ultimului deceniu, relatează Politico.

Socialiștii spanioli au depus proiectul de amnistie pentru separatiștii catalani

Deși proiectul de lege urma să fie depus în comun de toate grupurile politice despre care se crede că vor vota pentru învestirea noului guvern Pedro Sanchez, PSOE l-a prezentat pe cont propriu pentru a se asigura că va fi depus chiar luni. Aliații din stânga spectrului politic și partidele separatiste care îl sprijină pe premierul desemnat au semnalat deja că susțin inițiativa legislativă.

Acordarea amnistiei a fost punctul-cheie al negocierilor demarate de Pedro Sanchez cu separatiștii catalani pentru a-și asigura voturile necesare la învestitură, fiind principala revendicare a partidului Junts, condus de liderul catalan aflat în autoexil Carles Puigdemont.

Ministrul spaniol pentru președinția Consiliului UE, Felix Bolanos, susține că proiectul amnistiei – care a fost întâmpinat cu proteste la nivel național – reprezintă un „pas uriaș pentru coexistența” care va ajuta la „vindecarea rănilor și rezolvarea conflictului politic existent în Catalonia”.

În forma propusă, proiectul nu modifică legile în baza cărora au fost cercetate persoanele în cauză, ceea ce înseamnă că vor putea fi declanșate proceduri similare împotriva celor care comit fapte similare în viitor.

Măsura anulează sancțiunile „penale, administrative și financiare” pentru peste 300 de persoane asociate mișcării separatiste în perioada 1 ianuarie 2012 – 13 noiembrie 2023. Se crede că de noua lege vor beneficia și 73 de ofițeri inculpați pentru violențe împotriva protestatarilor catalani.

Se crede că proiectul va trece fără probleme de Camera inferioară a parlamentului spaniol, dar situația s-ar putea schimba în Camera superioară, care este controlată de Partidul Popular din opoziție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`