Socialiștii lui Pedro Sanchez, acord de ultim moment cu separatiștii catalani pentru obținerea controlului în Parlamentul Spaniei. Negocieri dure la Madrid

Socialiștii lui Pedro Sanchez, acord de ultim moment cu separatiștii catalani pentru obținerea controlului în Parlamentul Spaniei. Negocieri dure la Madrid
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Eduardo Parra

Organizarea unor noi alegeri generale în Spania pare mai puțin probabilă ca urmare a faptului că joi a fost perfectat un acord de ultim moment pentru asigurarea controlului în principalul organism administrativ din parlamentul de la Madrid, relatează Politico.

Socialiștii lui Pedro Sanchez, acord de ultim moment cu separatiștii catalani

În multiple articole din presa spaniolă se susține că separatiștii catalani din partidul Junts au convenit să o sprijine pe candidata socialistă Francina Armengol pentru președinția biroului din Congresul Deputaților, birou care aprobă crearea grupurilor parlamentare, autorizează înființarea comisiilor de anchetă și stabilește în ultimă instanță proiectele care ajung pe masa parlamentarilor.

Biroul este alcătuit din președintele Congresului, patru vicepreședinți și patru secretari. Președintele biroului este cea mai înaltă funcție din Camera inferioară a parlamentului spaniol și este a treia în ierarhia statului spaniol.

Acordul a fost anunțat cu doar câteva minute înainte de debutul noii sesiuni parlamentare ordinare și vine ca o eliberare pentru premierul spaniol în exercițiu, Pedro Sanchez, care speră să rămână la putere în contextul peisajului politic fragmentat pe care l-au generat alegerile generale din luna iulie.

Pedro Sanchez își informase colegii din Partidul Socialist (PSOE) că va cere încrederea parlamentului pentru formarea unui guvern progresist, însă Reuters nota că PSOE și Sumar, alianța de extremă-stânga cu care se vehiculează că va compune următorul cabinet, au nevoie de susținerea separatiștilor catalani din ERC și Junts pentru învestirea guvernului.

Politico susține la rândul său că sprijinul Junts este un element-cheie pentru a obține președinția parlamentului, o poziție crucială în procesul legislativ, și va fi necesar în cele din urmă și pentru instalarea unui nou guvern Pedro Sanchez.

Partidul Junts, care este controlat de liderul catalan aflat în autoexil Carles Puigdemont, condiționase inițial orice fel de sprijin pentru Sanchez și PSOE de garantarea unei amnistii în bloc pentru cei implicați în tentativa secesionistă a catalanilor din 2017 și de un acord al Madridului pentru organizarea unui nou referendum de independență.

În cele din urmă, se pare că sprijinul Junts pentru candidatura lui Armengol a fost asigurat cu promisiunea că vor fi introduse noi măsuri care să promoveze utilizarea limbii catalane în parlamentul spaniol și că va fi creată o comisie de anchetă care să investigheze supravegherea separatiștilor catalani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`