Slovacia suspendă administrarea serului AstraZeneca la persoanele care se vaccinează pentru prima oară. În prezent, vaccinul este folosit în continuare pentru rapeluri

Publicat: 11 05. 2021, 20:23
foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

Autoritățile din Slovacia au suspendat utilizarea serului de la compania AstraZeneca în cazul persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19 pentru prima oară. Cel puțin pentru moment, vaccinul va fi administrat în continuare celor care au primit prima doză și mai au de efectuat rapelul.

Slovacia suspendă administrarea serului de la AstraZeneca în cazul persoanelorcare se vaccinează pentru prima oară, dar îl folosește în continuare la rapeluri

„Oamenii care așteaptă pentru a doua doză din acest vaccin sunt vaccinate în prezent cu AstraZeneca”, a precizat Ministerul slovac al sănătății, potrivit Euronews.

„Ministerul (slovac, n.r.) al Sănătății are în vedere în prezent mai multe alternative pentru modul în care vom proceda în această chestiune în Slovacia”, a mai spus instituția, care a explicat că va centraliza opiniile experților, iar ulterior va reveni noi informații.

Decizia autorităților vine în contextul în care Institutul slovac de stat pentru controlul medicamentelor (SUKL) a ajuns la concluzia că moartea unei femei în vârstă de 47 de ani a fost probabil asociată cu injecția.

Printr-un comunicat publicat vineri, SUKL nota că a stabilit cauza decesului ca fiind asociată cu o tromboză venoasă cerebrală, o tulburare de coagulare a sângelui care presupune formarea de cheaguri în venele care drenează sânge din creier.

„Examenul genetic a relevat, de asemenea, tulburări de coagulare a sângelui la pacient”, a adăugat autoritatea de reglementare.

Conform SUKL, asocierea între administrarea vaccinului de la AstraZeneca și subsecventa tromboză venoasă cerebrală a fost determinată ca fiind „probabilă” din cauza „existenței unei predispoziții genetice la o stare trombofilă”.

Cheagurile de sânge au fost identificate drept un efect advers foarte rar al vaccinului de la AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului a continuat să sprijine autorizarea completă de punere pe piață a acestui ser, în ciuda acestor cazuri. Ulterior, EMA a reiterat că beneficiile administrării depășesc riscurile asociate.

Poziția este similară cu cea adoptată cu agenția britanică de reglementare a medicamentelor (MHRA), care de asemenea a declarat că, la modul general, beneficiile vaccinului depășesc riscurile.

„Siguranța publică este întotdeauna în prim-planul gândurilor noastre și luăm în serios fiecare raport”, a declarat dr. June Raine, șefa executivă a MHRA.

„Poziția noastră rămâne aceea că beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, cu riscurile sale asociate de spitalizare și deces, continuă să depășească riscurile pentru marea majoritate a oamenilor”, a continuat ea.