Slovacia și Polonia anunță că vor face eforturi ca Ucraina să primească rapid statutul de candidată la aderarea la UE
Slovacia și Polonia anunță că vor face eforturi pentru ca Ucraina să dobândească cât mai rapid statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova și președintele Poloniei, Andrzej Duda, și-au exprimat la Bratislava sprijinul comun pentru aspirațiile europene ale Ucrainei.
Polonia și Slovacia sprijină aderarea Ucrainei
„Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei”, a spus Caputova.
„Asta nu înseamnă în mod automat calitatea de membru deplin, pentru care bineînţeles criteriile trebuie întrunite. Dar considerăm acordarea statutului de ţară candidată un gest natural în situaţia dificilă în care este acum Ucraina”, a spus preşedinta slovacă.
Andrzej Duda a spus că Ucraina se apără nu doar pe ea ci şi Europa „de ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi” şi are nevoie de un semn de solidaritate pentru a face asta.
„Ştim că este foarte important pentru societatea ucraineană de astăzi să simtă acceptarea Vestului”, a spus el.
Comisia Europeană va emite avizul privind candidatura Ucrainei la UE
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis luni, după o discuție cu președintele Volodimir Zelenski, că din luna iunie Comisia Europeană plănuiește să lanseze avizul său în ceea ce privește obținerea Ucrainei a statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
„Aşteptăm cu nerăbdare să primim răspunsurile Ucrainei la chestionarul de aderare la UE. Comisia Europeană are intenţia să emită avizul său în iunie”, a comunicat pe Twitter şefa executivului Uniunii Europene.
De curând, preşedinta Comisiei Europene a avut o conversaţie prin video conferinţă cu preşedintele Ucrainei, potrivit EFE și AFP.
Cele 27 state membre au mandatat Comisia Europeană cu examinarea cererii de aderare depuse de Ucraina, un pas care deschide calea unui îndelungat proces de negocieri a cărui finalizare va necesita aprobarea tuturor membrilor UE, relatează Digi24.