Premierul slovac Eduard Heger a declarat că țara sa va acționa asemenea Uniunii Europene în privința plății gazului în ruble.
Grupul G7 a respins cererea Rusiei ca gazul să fie plătit în ruble, motivația respingerii cererii fiind aceea că reprezintă „o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente”. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a transmis că acordurile trebuie respectate, iar contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, potrivit Agerpres.
Slovacia este dependetă în mare măsură de gazul rusesc, iar Comisia Europeană a anunțat vineri că nicio companie europeană al cărei contract de livrare stipulează plata în euro sau dolari nu trebuie să respecte noua solicitare.
„Într-o astfel de situaţie, unitatea este esenţială. Insistăm pe respectarea condiţiilor din contract şi pe plata în euro”, a scris Heger pe Facebook duminică seară.
„Gazul nu trebuie să se oprească. Dacă există o condiţie de a plăti în ruble, atunci vom plăti în ruble„, a spus el duminică într-o dezbatere televizată, în care a mai declarat că Bratislava va lucra la o abordare comună a UE.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care solicită țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Termenul limită a fost stabilit până la 1 aprilie, iar aceste țări trebuie să-și deschidă conturi în băncile rusești.
Cu o zi înainte de semnarea decretului, Moscova asigura statele occidentale că introducerea plății în ruble se va face treptat și că se are în vedere o listă mai largă de exporturi pentru care s-ar adopta noi termeni de plată Acest lucru a stârnit îngrijorarea statelor occidentale că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze.
Moscova a amenințat că va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată. Putin susține că această hotărâre a fost adoptată pentru a „întări suveranitatea noastră”.