Coreea de Nord a respins, miercuri, oferta Sudului de a trimite o delegație specialăcu scopul de a mai relaxa tensiunile stârnite de activitatea dezertorilor, și a blocat eforturile de reconciliere, cu promisiunea că va desfășura trupe militare în zonele de frontieră, transmite Reuters.
Anunțul făcut de agenția nord-coreeană de presă KCNA vine la o zi distanță de momentul în care Phenianul arunca în aer biroul de legătură cu Seulul, care se află în orașul Kaesong, de pe partea sa de frontieră. Explozia a încrâncenat și mai tare situația dintre statul comunist și cel democrat, amenințând să rupă niște relații deja destul de degradate.
Orice mișcare ce pune în pericol tratativele transfrontaliere de pace reprezintă un mare pas înapoi pentru președintele sud-coreean Moon Jae-in, care a încercat de-a lungul timpului să ducă eforturile de reconciliere cu Nordul la un alt nivel. Totodată, ar putea complica demersurile liderului american Donald Trump – care se confruntă deja cu pandemia de coronavirus, protestele din SUA, și care are alegeri prezidențiale într-un orizont de timp tot mai apropiat – de a convinge Phenianul să-și abandoneze programul nuclear și cel de rachete.
Președintele Moon Jae-in s-a oferit, luni, să își trimită în Nord consilierul pe securitate națională Chung Eui-yong și șeful spionilor Suh Hoon în calitate de delegați speciali, spune KCNA. Cu toate acestea, Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreea Kim Jong-un, și un oficial de top din partidul de guvernământ au „respins propunerea sinistră și lipsită de tact”.
„Soluția pentru criza prezentă dintre Nord și Sud, care a fost cauzată de incompetența și iresponsabilitatea autorităților sud-coreene, este imposibilă și poate fi oprită doar atunci când prețul cuvenit va fi plătit”, mai scrie agenția de stat KCNA.
Rodong Sinmun, ziarul oficial al partidului nord-coreean de la putere, a publicat fotografii cu biroul de legătură înainte și după demolare, alături de o serie de articole și comentarii din KCNA, în care este criticată Coreea de Sud.
„Un preludiu de rău augur pentru o catastrofă totală în relațiile dintre Nord și Sud”, este titlul unuia dintre articole, care se referă la distrugerea biroului.
Pe fondul crizei dintre Nord și Sud, Kim Yeon-chul s-a oferit marți să își dea demisia din funcția de ministru sud-coreean pentru reunificare – poziție din care are responsabilitatea de a supraveghea legătura cu Phenianul – spunând că își asumă responsabilitatea pentru înrăutățirea relației, anunță agenția de presă Yonhap.
Cu un doctorat în științe politice, Kim Yeon-chul a fost numit în funcți de către președintele Moon Jae-in, în aprilie 2019. Anterior, el fusese președintele Institutului Coreean pentru Unificare Națională, o entitate de cercetare finanțată de guvernul de la Seul.