Situație critică în Ucraina: Locuitorii din regiunile separatiste sunt evacuați în Rusia de teama izbucnirii unui război

Publicat: 18 02. 2022, 16:30
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Locuitorii autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD) sunt evacuaţi în regiunea Rostov din Rusia din cauza tensiunilor tot mai mari din regiune, a declarat şeful RPD, Denis Puşilin, citat de Interfax.

„De astăzi, 18 februarie, a fost organizată o plecare în masă, centralizată, a populației în Federația Rusă. În primul rând, femeile, copiii și bătrânii sunt supuși evacuarii”, a spus Pușilin în mesajul său. El a adăugat că „în baza unui acord cu Federația Rusă sunt pregătite locuri în regiunea Rostov pentru a găzdui cetățenii. Evacuații vor primi tot ce este necesar”, a asigurat Pushilin.

Locuitorii regiunilor separatiste, evacuați

Ucraina i-a acuzat vineri pe separatiștii susținuți de ruși din estul țării de încălcări suplimentare ale încetării focului, în timp ce Statele Unite și aliații săi au avertizat că Moscova ar putea folosi un vârf de bombardamente ca pretext pentru o invazie.

Odată cu escaladarea din estul Ucrainei care a declanșat  o nouă alarmă globală și a crescut în continuare tensiunile între Kremlin și Occident, Moscova a anunțat exerciții la scară largă care implică forțele sale nucleare începând de sâmbătă, scrie Reuters.

Armata rusă a anunțat că președintele Vladimir Putin va supraveghea exercițiul de extindere, care va implica lansări multiple de rachete.

Pe măsură ce speranțele pentru o soluție diplomatică la criză s-au stins, Departamentul de Stat a declarat joi seara că secretarul de stat Antony Blinken se va întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în Europa săptămâna viitoare, cu condiția ca Rusia să nu-și atace vecinul în prealabil.

Într-o adresă către Națiunilor Unite, Blinken a expus temerile detaliate ale Washingtonului cu privire la ceea ce ar putea planifica președintele rus Vladimir Putin, făcând referire la evaluările îngrozitoare ale președintelui Joe Biden asupra amenințării ruse.

Biden va găzdui vineri o convorbire cu „liderii transatlantici” pentru a discuta „acumularea de trupe militare de către Rusia la granița cu Ucraina și eforturile continue de a urmări descurajarea și diplomația”, a spus un oficial de la Casa Albă.

Biden avertizează că amenințarea cu o invazie rusă a Ucrainei este „foarte mare”

Trupele guvernamentale ucrainene se luptă cu separatiștii susținuți de ruși în estul Ucrainei din 2014 – când Moscova a anexat Crimeea și și-a aruncat greutatea în spatele forțelor separatiste – într-un conflict înfocat care s-a soldat cu aproximativ 14.000 de vieți.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că până vineri, ora locală 9 a.m. (2 a.m. ET), forțele sale au înregistrat 20 de încălcări ale încetării focului, inclusiv foc de artilerie, mortar și mitralieră.

Ucraina a spus că separatiștii susținuți de Moscova „își plasează sistemele de artilerie în apropierea clădirilor rezidențiale” în speranța că forțele de la Kiev vor întoarce focul. Cu o zi mai devreme, Kievul a declarat că separatiștii susținuți de ruși sunt responsabili pentru „o mare provocare” după bombardarea unei grădinițe din teritoriul controlat de guvernul ucrainean.

„Ne confruntăm în mod constant cu provocări, bombardamente, atacuri cibernetice, manevre periculoase ale aviației, dezactivarea comunicațiilor mobile”, a declarat vineri ministrul Apărării Oleksii Reznikov în parlamentul țării.

Biden: Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele câteva zile

Liderul de la Casa Albă a afirmat că e „foarte ridicat” riscul ca, în următoarele „câteva zile”, Rusia să atace Ucraina.

Biden a mai precizat că nu mai are acum în plan să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Și Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a catalogat situația ca fiind „îngrijorătoare”. Acesta a punctat că dovezile nu indică faptul că Rusia a început să-și retragă din trupele, așa cum pretinde. Mai mult, nu se vede nici disponibilitatea reală a Moscovei de a negocia.