Situație critică în spitalele din Europa: numărul îmbolnăvirilor depășește resursele sistemelor de sănătate

Publicat: 16 01. 2023, 21:50
Actualizat: 16 01. 2023, 21:52

Sistemele sanitare din Europa fac față cu greu numărului crescut de solicitări în ultima perioadă: personalul insuficient și sistemele subfinanțate care abia au reușit să treacă peste pandemia de COVID-19.

Problemele sistemelor sanitare din Europa ies din nou la iveală, după ce creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii le testează limitele – relatează Știri Diaspora.

Anglia: se așteaptă cu zilele la Urgență

În Marea Britanie, pacienții așteaptă chiar și 48 de ore pentru a fi consultați.

Numărul mare de cadre medicale care s-au infectat cu COVID-19 sau gripă depășește 9000 de persoane.

Spitale supraaglomerate în Spania

În numeroase zone din Spania spitalele sunt suprasaturate iar la Madrid pacienții trebuie să aștepte și câteva zile pentru a fi internați; chiar și așa, oamenii nu evită aglomerația, mai ales în perioada reducerilor din magazine.

„Chiar și unul dintre cele mai performante sisteme de sănătate din Europa cedează în fața avalanșei de pacienți cu infecții respiratorii, gripă sau covid.

În Madrid, bolnavii sunt redirecționați către spitalul modular Zendal, construit special pentru astfel de situații în perioada pandemiei”, transmite Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania.

Italia: spațiile de joacă, transformate în saloane medicale

În Italia, numărul record de cazuri a fost înregistrat în luna decembrie:

„Până acum, aproape 7 milioane de italieni s-au îmbolnăvit de gripă în acest sezon, o cifră care depășește statisticile din ultimii 14 ani.

Începutul lui 2023 a adus o scădere a numărului de cazuri, dar cei mai afectați rămân copiii sub 5 ani. Unele spitale au fost nevoite să-și reorganizeze spațiile. În încăperile destinate locurilor de joacă au fost introduse paturi pentru pacienți”, transmite, la rândul său, Alberta Forgiarini, corespondent TVR Italia.

Spitalele pediatrice au fost supraaglomerate iar farmaciile continuă să se confrunte cu lipsa de medicamente pentru tratamentul gripei.

Autoritățile reamintesc că sunt importante spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea nasului și a gurii în spații închise dar și evitarea contactelor în cazul prezentării simptomelor – relatează sursa citată.

Franța, epidemie triplă: gripă, COVID-19, bronșiolită

În Franța face ravagii o epidemie triplă de gripă, COVID-19 și bronșiolită într-un context periculos când greva medicilor generaliști și criza de personal din spitalele publice au aglomerat serviciile de urgență.

„Autoritățile sanitare recomandă în continuare vigilență și respectarea măsurilor considerate gesturi barieră în transmiterea infecțiilor respiratorii. O atenție specială se acordă persoanelor cu sănătate fragilă și a celor din casele de bătrâni”, a transmis Mihaela Antoche, corespondent TVR, Franţa.