Situaţia se înrăutăţeşte în Transnistria, unde mii de blocuri au rămas fără apă curentă

Publicat: 07 01. 2025, 09:02
Foto: Abaca Press / AA/ABACA

Peste 51.000 de gospodării au rămas fără gaz și 1.500 de blocuri de apartamente nu aveau căldură în Transnistria, au declarat luni autoritățile, în timp ce Moldova și Rusia s-au acuzat reciproc pentru escaladarea crizei energetice, potrivit Reuters.

Transnistria, o regiune separatistă în principal vorbitoare de limbă rusă de-a lungul graniței cu Ucraina, primise gaz rusesc prin Ucraina de zeci de ani, folosindu-l pentru a genera energie electrică vândută și restului Moldovei, furnizând 80% din puterea țării.

Dar acel gaz a fost întrerupt împreună cu fluxurile către Europa Centrală și de Est care s-au oprit în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit care persistase aproape trei ani de război total între Rusia și Ucraina.

Guvernul Republicii Moldova pune criza energetică pe seama gigantului rus de export de gaze Gazprom (GAZP.MM), despre care a spus că a refuzat să furnizeze gaze Transnistriei printr-o rută transbalcanică alternativă și testată.

Gazprom a declarat că va suspenda exporturile către Moldova la 1 ianuarie din cauza datoriilor moldovenești neplătite despre care Moscova spune că însumează 709 milioane de dolari. Moldova contestă această datorie și spune că poziția sa este susținută de un audit internațional.

Autoritățile separatiste transnistrene au declarat pe Telegram că un total de 122 de așezări și-au pierdut rezervele de gaz până luni dimineață și că doar cantități mici erau furnizate unor apartamente. Autoritățile au ordonat să nu se redeschidă școlile după sărbătorile de iarnă, cel puțin 131 de școli și 147 de grădinițe fiind rămase fără căldură.

„Nu există o singură persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situație – totul este un factor extern”, a declarat într-un comunicat televizat președintele administrației regiunii, Vadim Krasnoselsky.

Gazul transportat prin Ucraina a fost mult timp principala cale prin care Rusia a sprijinit regiunea separatistă, care a scăpat de controlul guvernului central al Republicii Moldova, a purtat un scurt război împotriva forțelor guvernamentale în 1992 și încă găzduiește 1.500 de soldați ruși.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că urmărește deteriorarea situației, dând vina pe Ucraina pentru întreruperea gazelor și acuzând Moldova că ignoră în mod deliberat problema.

Moldova a declarat că a convocat un diplomat rus și a acuzat Moscova că o învinovățește în mod fals pentru criză, pe care a spus că Moscova a alimentat-o ​​artificial pentru a submina guvernul Republicii Moldova înainte de alegerile parlamentare din acest an.

De când gazul rusesc a fost oprit odată cu noul an, Moldova și-a îndeplinit nevoile de energie importând aproximativ 60% din necesarul de energie din România.

Guvernul spune că s-a oferit să-i ajute pe separatiști, dar că oferta a fost respinsă. Krasnoselsky a spus că scopul Moldovei este „strângerea” enclavei și a îndemnat locuitorii să folosească lemne de foc.

Recean a spus că obiectivul Moldovei este „reintegrarea țării și aceasta ar trebui să plece de la faptul că Rusia trebuie să-și retragă trupele, ca să o putem administra corect. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică a acestui conflict”.