Jurnalistul Cristian Unteanu scrie într-un articol, postat pe site-ul Adevărul, că un politician din România a transmis un mesaj care ar putea dinamita situația din Turcia în contextul referendumului privind sporirea puterilor președintelui.
Este vorba despre Cezar Preda, şeful delegaţiei de observatori a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trimisă în Turcia pentru a supraveghea corectitudinea procesului electoral. Acesta a atras atenția asupra faptului că referendumul că nu a respectat standardele Consiliului Europei.
„În ziua referendumului propriu-zis nu au existat probleme majore, cu excepţia unor regiuni. Dar, cu toate acestea, nu putem decât să regretăm absenţa unor observatori ai societăţii civile în centrele de vot… În general, referendumul nu a răspuns standardelor Consiliului Europei. Cadrul legal a fost inadecvat pentru ţinerea unui proces cu adevărat democratic… Starea de urgenţă nu ar trebui să fie niciodată folosită pentru a submina regulile statului de drept", a spus Cezar Preda.
Astfel, scrie Unteanu, ”apare la orizont, foarte clar, perspectiva anulării referendumului”, dacă Turcia va respecta prevederile la care s-a angajat în calitate de membru al Consiliului Europei.
Acesta subliniază fraza-cheie enunțată în acest context de şefa delegaţiei OSCE, Tana de Zulueta.
"Referendumul a avut loc într-un mediu politic în care libertăţile fundamentale esenţiale pentru un adevărat proces democratic au fost ocultate sub starea de urgenţă şi cele două tabere nu au beneficiat de oportunităţi egale pentru a-şi prezenta argumentele în faţa votanţilor…Monitorizarea noastră a arătat că reprezentanţii campaniei în favoarea "DA" au dominat spaţiul media şi aceasta, alături de restricţiile privind mass-media, arestările de ziarişti şi închiderea unor organisme de presă, au redus posibilitatea votanţilor de a avea acces la o pluralitate de puncte de vedere. (…) Cadrul campaniei a fost restrictiv iar campania însăşi dezechilibrată datorită implicării active a mai multor politicieni de importanţă naţională, precum şi a mai multor oficiali la nivel local în favoarea campaniei pentru "DA"…Am observat folosirea abuzivă a resurselor statului precum şi obstrucţionarea evenimentelor electorale din cadrul campaniei în favoarea "NU". Retorica din cadrul campaniei a fost marcată de afirmaţiile unor oficiali care puneau semnul egalităţii între votul pentru "NU" şi simpatizanţii teroriştilor, iar în numeroase situaţii sprijinitorii campaniei pentru "NU" au trebuit să facă faţă unor intervenţii ale poliţiei şi unor incidente violente cu prilejul evenimentelor lor electorale", a spus Zulueta.
Cristian Unteanu scrie astfel că acuzațiile reprezentanților OSCE sunt foarte grave și, cel mai probabil, nu vor fi ignorate de ”politicienii lumii democratice”.
Deși liderii turci vor ignora foarte posibil acest avertismente, jurnalistul arată că ”asta nu înseamnă că, tehnic, afirmaţiile concordante ale celor două echipe de observatori nu vor stârni o furtună politică de mari dimensiuni, cu urmări directe în ce priveşte, în imediat, relaţionarea per ansamblu a Turciei cu Uniunea Europeană şi apoi cu câteva dintre Statele membre, începând cu Germania dar şi cu reprezentanţii instituţiilor de la Bruxelles care ar putea propune, spre exemplu, măsuri de sancţiuni specifice, politice şi economice”.