Site-urile mai multor instituții de stat din Ucraina, inclusiv paginile guvernului și parlamentului, erau inaccesibile miercuri, relatează Reuters.
Autoritățile ucrainene spuneau încă de săptămâna trecută că au văzut în mediul online avertismente potrivit cărora hackerii se pregătesc să lanseze un atac cibernetic major asupra agențiilor guvernamentale, băncilor și sectorului de apărare din Ucraina.
Ucraina a suferit mai multe atacuri cibernetice, iar Kievul le-a pus pe seama Federației Ruse. De partea cealaltă, Moscova a negat orice fel de implicare.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni decretele pentru a recunoaște independența zonelor separatiste din estul Ucrainei, așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk din regiunea Donbas, unde Kremlinul a trimis armata pentru o misiune de „menținere a păcii”, în ceea ce a fost denunțat de NATO, prin vocea secretarului general adjunct Mircea Geoană, drept o incursiune militară în teritoriul unui stat suveran.
Înaltul oficial nord-atlantic a explicat că acțiunile rusești de la începutul săptămânii nu sunt sfârșitul, ci mai degrabă începutul planului de agresiune împotriva Ucrainei, o poziție împărtășită și de președintele Statelor Unite, Joe Biden, care marți seară a anunțat „o primă tranșă” de sancțiuni.
„Ieri Vladimir Putin a recunoscut două regiuni ale Ucrainei drept state independente și a presupus în mod bizar că aceste regiuni nu mai fac parte din Ucraina și din teritoriul său suveran. Pe scurt, Rusia tocmai a anunțat că rupe o bucată mare din Ucraina. Noaptea trecută Vladimir Putin a autorizat dislocarea forțelor ruse în regiune, astăzi a presupus că aceste regiuni se întind de fapt mai mult decât cele două zone pe care le-a recunoscut, pretinzând zone mai mari care se află sub jurisdicția guvernului ucrainean”, spunea liderul american.