„Mai bine nu te îmbolnăvești în România”: The Economist numește sistemul sanitar din România drept „cel mai prost din Uniunea Europeană”

Mai bine nu te îmbolnăvești în România: The Economist numește sistemul sanitar din România drept cel mai prost din Uniunea Europeană

Reputata publicație „The Economist” a publicat o amplă analiză asupra situației sistemului sanitar din România pe care îl numește drept cel mai prost din Uniunea Eurpeană și unul care se chinuie să se reformeze.

Publicația amintește de creșteriile salariale din România care au făcut medicii de la un spital din Slatina să posteze pe ușă mesajul „avem salarii mai mari, nu vrem șpăgi”, dar arată că, cu toate acestea, sistemul sanitar din România continuă să se plaseze continuu pe ultimul loc Uniunea Europeană în clasamentele întocmite de instituții de specialitate.

În ciuda dublării salariilor în ultimii 5 ani, corupția, lipsa de investiții și exodul specialiștilor continuă să provoace mari probleme. O altă mare problemă semnalată privind România o reprezintă sumele uriașe de bani care sunt sifonate în urma unor contracte semnate cu furnizori de echipamente. The Economist reamintește de cazul Hexi Pharma care a scos la iveală cum o producător de antiseptice care livra către 350 de unități publice a diluat aceste produse. Un alt raport arată că managerii spitalelor luau până la 30% din valoarea contractelor.

Conform Eurostat, România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai mici investiții în spitale, atât raportat la populație, cât și la PIB, iar niciun spital nou nu a fost construit de la căderea comunismului, deși Uniunea Europeană a pus la dispoziție 170 de milioane de dolari.

De asemenea, The Economist arată căm de la aderarea la Uniunea Europeană, un număr de 15.000-20.000 de medici au plecat în străinătate pentru a avea salarii mai mari. Deși România produce un număr mare de absolvenți de medicină, mulți nu rămân și să profeseze, iar astfel o treime din posturi rămân vacante. De asemenea, doar 10% din doctori aleg să lucreze în mediul rural. Prin urmare, 25% din români nu au acces la un nivel adecvat la servicii militare.

Publicația subliniază că multe lucruri trebuie schimbate și îl citează pe Cristian Vlădescu, director general la Școala Națională de Sănătate Publică, care arată că e mai important să fie adaptate vechile spitale la standardele sanitare din prezent decât să fie dați mulți bani pe unități noi.

„Până atunci, mai bine să nu te îmbolnăvești în România”, este concluzia dură din The Economist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă