Sistemul sanitar din Germania se confruntă cu probleme financiare grave: Fiecare al 10-lea spital este ameninţat de insolvenţă
Inspectorii financiari ai Biroului Federal de Audit își exprimă îndoielile cu privire la viabilitatea viitoare a spitalelor germane: 40% înregistrează pierderi financiare, iar unul din zece se află într-un risc crescut de insolvență.
Oficiul Federal de Audit a descoperit deficite majore în planificarea și finanțarea spitalelor în Germania și solicită o modificare a Legii de bază care să redefinească responsabilitățile între guvernele federale și guvernele de stat.
„Nu există nici o planificare orientată spre viitor, de exemplu luând în considerare demografia, morbiditatea și progresul medical”, citează „Rheinische Post” dintr-un raport al Biroului Federal de Audit, scrie welt.de.
Cea mai înaltă autoritate federală cu sediul în Bonn examinează bugetul și gestionarea economică a guvernului federal. Și, evident, există o problemă, deoarece structura spitalului actual nu este eficientă:
„40 la sută din spitale înregistrează pierderi, deoarece în cazul a peste o zecime dintre numărul unităților medicale există un risc crescut de insolvență”. Din punctul de vedere al organismului de supraveghere, statele federale „și-au îndeplinit în mod inadecvat obligațiile de investiții în finanțarea spitalelor de ani de zile”.
În Germania, statele federale sunt în general responsabile pentru planificarea capacităților spitalului și, de asemenea, pentru investițiile necesare. Conform raportului, cererea pentru aceasta este de șapte miliarde de euro anual la nivel național.
Finanțarea se deplasează „la un nivel constant scăzut” între 2,6 și trei miliarde de euro. De asemenea, Biroul Federal de Audit nu este mulțumit de actuala reformă a spitalului prin intermediul a două fonduri finanțate federal.
Reprezentanții spitalelor se plâng că nu există suficiente stimulente pentru o îmbunătățire structurală eficientă; iar cofinanțarea de către statele federale și operatorii de spitale este prea mică, potrivit raportului. „Astfel, țările sunt eliberate în mod disproporționat de responsabilitatea lor”.
Prin urmare, Curtea de Conturi solicită reunirea din nou a „responsabilității de finanțare și planificare” pentru clinici. Pentru a face acest lucru, însă, dispozițiile corespunzătoare din Legea fundamentală ar trebui modificate.