Sistemul de asigurari de sanatate in Germania, problema dezbatuta de viitoarea coalitie de guvernare

Publicat: 09 03. 2018, 18:16

Angela Merkel, reprezentanta Uniunii Crestine Democrate, continua negocierile cu Martin Schulz liderul Partidului Social Democrat, pentru formarea noului guvern. Discutiile sunt foarte aprinse, in contextul actual, ambii reprezentantii fiind presati in vederea unor rezultate pozitive.

Conform specialistilor, o alianta solida, cu viziuni apropiate, este singura solutie in contextul international actual. Rezultatele negative avute de formatiunea condusa de Merkel din luna septembrie par sa aiba ca principala cauza politica pro europeana dezvoltata in ulitimii ani. Cea mai puternica dovada este oferita chiar de numarul mare de voturi obtinut de formatiunea euro sceptica Alternativa pentru Germania. Negocierile nereusite cu partida Verzilor si cu celelalte formatiuni pentru formarea unui guvern solid, au lasat ca ultima solutie declansarea discutiilor cu partidul Social Democrat.

Ca si Alianta Crestina, si social democratii au cunoscut o infrangere cutremuratoare la alegerile din septembrie, conform statisticilor acestia au avut cele mai slabe rezultate de la al doilea Razboi Mondial incoace.

Negocierile dintre cele doua parti incepute in luna ianuarie sunt foarte stranse, insa principalul scop este de a crea o formatiune stabila, care sa asigure echilibru Germaniei, in contextul geopolitic actual.

Cele mai presante probleme dezbature de cei doi reprezentanti Angela Merkel si Martin Schulz sunt legate de problema imigrarii, problemele pieteii de munca, imbunatirea sistemului educational, modificari ce aduc rezultate mai bune pentru sistemul de asigurari de sanatate in Germania dar si probleme legate de tehnologizarea unor ramuri industriale si masurile pentru incurajarea productiei interne.

Conform cancelarului german “Discutiile sunt dificile, insa rezultatele merita!”, aceasta este convinsa ca se va forma un guvern stabil care va face fata provocarilor viitoare. La negocieri nu sunt impartite doar portofoliile importante, dar sunt sustinute puncte de vedere importante si strategii de dezvoltare. Ca si Merkel si Martin Schulz este unul dintre partizanii Europei unite si unul dintre initiatorii masurilor legate de impartirea imigrantilor. Conducatorul social-democrat sustine repartizarea cotelor de imigranti si penalizarea statelor care le refuza. Schultz este adeptul unei Europe unite, puternice in fata provocarilor Rusesti, Americane si a celor reprezentate de formatiunile teroriste infiltrate in Europa.

Masurile legate de situatia invatamantului, a sistemului de sanatate si pensii sunt insa cele care trebuie negociate, cele ce sunt provocatoare pentru ambele formatiuni inainte de a incheia marea alianta.

Politicile asigurarilor de sanatate continua sa fie dezbatute de cei doi reprezentanti, care nu par sa ajunga la un consens in aceasta privire. Din punctul de vedere al Uniunii Crestine, sistemul se sanatate are un curs normal, insa reprezentantii democrati cer o reforma, pentru imbunatatirea acestuia. Principala problema a democratilor este legata de resursele absorbite de imigranti. Masurile propuse de Schulz ar influenta atat personele care cer azil politic, cat si pe cele care studiaza si muncesc in acesta tara. Acestia solicita cotizatii echitabile pentru toate categoriile mentionate, astfel incat populatia germana sa nu simta povara imigrarii.

Cele doua formatiuni negociaza dur fiecare punct al documentului care va pune bazele marii uniuni guvernamentale. Esecul acestor discutii ar duce Germania in colaps politic si alegeri anticipate, astfel ca mizele sunt ridicate pentru ambele partide.

Problemele aduse in discutie cu privire la sistemul de asigurari de sanatate, vor avea repercursiuni si asupra muncitorilor romani care desfasoara activitati pe teritoriul Germaniei dar si asupra studentilor si a rezidentilor romani din acest stat. Pentru a intelege mai bine care sunt problemele presante puse pe masa negocierilor este important sa aflam cateva detalii despre asigurarile de sanatate din Germania.

Asigurari de sanatate in Germania, particularitati

Conform legislatiei in vigoare din 2009, toate persoanele care au domiciliul stabil in Germania sunt obligate sa cotizeze la sistemul de asigurari de sanatate de stat, fapt ce inseamna ca sistemul de sanatate publica este finantat de populatie. Aceasta masura se aplica chiar si persoanelor care locuiesc in alte tari, dar muncesc, studiaza sau au sedere temporara in Germania. Neplata contributiilor la asigurarile de sanatate poate duce la refuzul autoritatilor germane de a elibera documente oficiale.

Conform legislatiei populatia germana poate beneficia de asigurare de sanatate in sistemul de stat (GKV), dar si de asigurari de sanatate in sistemul privat (PKV). Pentru a beneficia de asigurari private, trebuie insa sa se indeplineasca anumite conditii de cotizare.

Ceea ce este distinct, fata de alte state, este faptul ca la asigurarile de stat cotizeaza atat angajatorul, cat si angajatul. Fiecare parte participa cu 7.3% din incasarile lunare brute. Aceasta rata unitara ajuta la mentinerea unui echilibru pentru toti locuitorii, fara a fi privati sau favorizati cand vine vorba de primirea de asistenta medicala de specialitate.

Conform informatiilor oferite de https://www.krankenkassenzentrale.de toate persoanele care adera la sistemul de asigurari de sanatate de stat beneficiaza de aceiasi calitate a serviciilor medicale. Atat studentii si elevii straini, cat si cei ce inteprind activitati individuale, beneficiaza de protectie prin aceasta forma de asigurare.

Toate persoanele care desfasoara activitati si au venituri mai mari de 450 de euro lunar participa la acest fond de stat. Nu sunt exclusi au-pairii, cercetatori si angajatii.

Insa exista o categorie de persoane care pot fi scutite la plata acestor contributii. Acestia sunt vizitatorii din tarile care au incheiat cu Germania parteneriate sociale, ce pot beneficia de asistenta medicala in baza asigurarilor incheiate in tarile de origine.

O alta categorie a populatiei care nu trebuie sa contribuie la acest fond, este formata din cei ce au incasari anuale foarte mari si pot solicita asigurari in sistemul privat, insa acestia sunt scutiti de obligatiile catre stat in baza unei cereri.

O problema intens discutata in negocierile pentru formarea guvernului este cea a imigrantilor care beneficiaza de servicii de sanatate fara a cotiza la fondul de stat. Acestia beneficiaza de o serie minima de analize medicale de urgenta. Fondul de asigurari de sanatate pentru imigranti sunt insa realizate din alta sursa nu, din cel platit de populatie.

Atat masurile legate de sanatate cat si cele legate de investitii si dezvoltare economica, sunt intens discutate de cele doua parti. Fiecare punct este supus negocierilor amanuntite, niciuna dintre partile implicate nu este dispusa sa faca compromisuri. Chiar si in aceasta situatie Cancelarul german, Angela Merkel, este optimist si spera la o guvernare stabila si la adoptarea unor masuri durabile pentru populatie.