Rusia s-a folosit, pentru a doua oară în 24 de ore, de dreptul său de veto, de această dată la un proiect de rezoluție înaintat de Japonia care prelungea cu 30 de zile mandatul experților internaționali din grupul JIM (Joint Investigative Mechanism – Mecanismul Comun de Investigație) ce anchetează utilizarea armelor chimice în Siria, transmite AFP, potrivit hotnews.
Această rezoluție a fost aprobată de 12 din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU. În afară de Rusia, a mai votat împotrivă Bolivia. China s-a abținut.
"Rusia ne face să ne pierdem timpul", a deplâns situația ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, subliniind că, prin luările sale succesive de poziție, "Rusia nu dorește să ajungă la un acord" cu partenerii săi din Consiliu.
Două proiecte de rezoluție concurente, american și rus, vizând prelungirea cu un an a mandatului experților internaționali care anchetează atacurile cu arme chimice în Siria au fost respinse joi într-o reuniune furtunoasă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Ulterior, Japonia a depus un proiect de rezoluție ce prevedea o extindere de 30 de zile pentru a permite să se ajungă la un compromis cu privire la soarta acestui grup de anchetatori, numit JIM, din care fac parte experți ai ONU și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Acest text îl însărcina pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să supună Consiliului, în termen de 20 de zile, "propuneri legate de structura și metodologia" puse în practică de JIM.
Inițial, Rusia a făcut uz de dreptul său de veto (al zecelea privind Siria) la un text american, aprobat de 11 țări și care a făcut obiectul a două voturi împotrivă (Rusia și Bolivia) și două abțineri (China și Egipt). În al doilea scrutin, proiectul rus a fost respins, primind patru voturi pentru, șapte împotrivă și patru abțineri.
În Consiliul de Securitate, pentru adoptarea unei rezoluții, este necesară o majoritate de nouă voturi, fără veto din partea vreunui membru permanent.