Singura regiune a Rusiei care i-a spus NU lui Vladimir Putin / B1 TV va difuza în exclusivitate, vineri, de la ora 22.00, documentarul „Putin, amenințare pentru Statele Unite”
Cetățenii Rusiei par să-i fi garantat lui Vladimir Putin extinderea domniei până în 2036, după ce au votat în număr covârșitor în favoarea pachetului de modificări constituționale care, printre altele, vor mări nivelul pensiilor, vor introduce o mențiune explicită referitoare la Dumnezeu și vor interzice căsătoriile între persoanele de același sex.
B1 TV difuzează, în exclusivitate, documentarul “PUTIN, AMENINȚARE PENTRU STATELE UNITE”, vineri, 3 iulie, de la ora 22.00 și în reluare duminică, ora 16.00.
Rușii îi permit lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036
Primele rezultate arată că fostul ofițer KGB, care a condus Rusia peste 20 de ani, ca președinte sau premier, va câștiga lejer dreptul de a mai concura pentru alte două mandate. Astfel, Putin ar putea rămâne la putere până în anul 2036.
Comisia electorală centrală a Rusiei susține că 74% din voturile numărate în cea mai mare țară a lumii sunt în favoarea modificărilor constituționale, din primele voturi valabile exprimate numărate până în prezent.
Reforma constituțională a inclus o gamă largă de prevederi, printre care prevederile pentru protecția sistemului de pensii și reafirmarea caracterului creștin-ortodox al țării, dar și interzicerea explicită a căsătoriilor între persoanele de același sex. Pentru a limita răspândirea noului coronavirus, scrutinul s-a întins pe o perioadă de șapte zile.
17 oameni dintr-un sat din Arctica i se opun lui Putin
O singură regiune din cele 85 ale Rusiei, un sat din Arctica, populat de crescători de reni, a înfruntat Kremlinul și a votat împotriva modificărilor constituționale, scrie Reuters.
La Volonga, un sat cu numai 32 de alegători, situat pe malul Oceanului Înghețat, doar 17 persoane au mers la referendum și toate au votat NU.
Despre acest caz, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, a declarat că alegătorii din regiune aveau dreptul să voteze cum doresc, dar ei reprezintă oricum „minoritatea absolută”.
Președintele Rusiei nu a anunțat ce va face după 2024
Vladimir Putin (67 de ani) nu a făcut nicio referire la felul în care modificările constituționale îi vor afecta cariera. Cu toate acestea, i se va permite să se înscrie în cursa electorală pentru încă două mandate, după anul 2024, când îi expiră cel actual.
Criticii regimului d ela Kremlin sunt siguri că va candida pentru un nou mandat de conducător al Rusiei, dar anumiți analiști sunt de părere că acesta ar putea să își păstreze mai multe opțiuni deschise pentru a nu se plafona.
Chiar și așa, tot în această lună, el însuși recunoaștea că ar putea concura pentru încă un mandat dacă reforma constituțională propusă e aprobată de electorat. Putin a explicat că, într-o eventuală retragere a sa, lupta pentru desemnarea unui succesor ar putea distrage atenția de la problemele reale ale țării.
„Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci în doi ani – și știu asta din experiență personală – ritmul normal de lucru ale multor părți din guvern va fi înlocuită de căutarea unui posibil succesor. Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a spus Putin, scrie Interfax.
Reamintim că vineri, 3 iulie, ora 22, și în reluare duminică, ora 16, B1 TV difuzează în exclusivitatedocumentarul „PUTIN, AMENINȚARE PENTRU STATELE UNITE”.