Armata sudaneză după LOVITURA DE STAT: Sudanul a suferit de pe urma gestionării proaste, a corupţiei şi lipsei justiţiei

Armata sudaneză după LOVITURA DE STAT: Sudanul a suferit de pe urma gestionării proaste, a corupţiei şi lipsei justiţiei
Sursă: hepta.ro

Singura preocupare a Armatei este asigurarea ordinii publice şi a peroadei de tranziţie, a precizat un purtător de cuvânt al Armatei sudaneze, la scurt timp de la lovitura de stat care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Omar al-Bashir, relatează BBC.

Potrivit militarilor sudanezi, a fost impusă starea de urgenţă pentru o perioadă de trei luni, iar Constituţia a fost suspendată. La capătul celor trei luni – o aşa-numită perioada de tranziţie – urmând a fi organizate alegeri. De asemenea, pentru următorii doi ani ţară va fi condusă şi de un consiliu militar.

„Sudanul a suferit de gestionare proastă, corupţie şi lipsa justiţiei”, a precizat ministrul Apărării sudanez, Mr Ibn Auf.

Tot Armata a precizat şi că nu îl va extrăda pe fostul preşedinte pentru a fi judecat pentru crime de război, el urmând a fi judecat pentru aceste lucruri chiar în Sudan.

Foto: ministrul Apărării sudanez, Mr Ibn Auf, în timp ce depune jurământul pentru preluarea conducerii provizorie a țării(sursă foto: hepta.ro)

Pe numele fostului preşedinte există două mandate internaţionale de arestare, existând suspiciunea ca Omar al-Bashir s-ar afla în spatele unir crime de război şi a unir crime împotriva umanităţii din perioada 2003-2008, din zona Darfur.

Sudanul este şi locul unor lungi războaie civile, al doilea având loc în intervalul 1983-2005.

Omar al-Bashir a ocupat funcţie de preşedinte timp de 30 de ani, sub mandatul lui având loc şi ruperea statului în două – de Sudan rupându-se Sudanul de Sud.

Joi, Omar al-Bashir a fost arestat de militari după ce Sudanul s-a confruntat cu luni de proteste motivate de creşterea preţurilor. Protestele au dus la uciderea a 38 de oameni.

Foto: Fostul preşedinte sudanez Omar al-Bashir (sursă foto: Wikipedia)

Reacţia comunităţii internaţionale

Secretarul General al ONU, António Guterres, a făcut apel la „calm şi la reţinere” şi a cerut o tranziţie care să îndeplinească „aspiraţiile democratice” ale populaţiei sudaneze. Vineri însă, Consiliul de Securitate al ONU va discuta situaţia din Sudan cu uşile închise.

Ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, a indicat că existenţa unui consiliu mlitar care să conducă efectiv Sudanul timp de doi ani „nu este o soluţie” şi a făcut apel la „o tranziţie rapidă, inclusiva şi reprezentativă către o conducere civilă”.

Uniunea Africană – echivalentul african al Uniunii Europene – a condamnat lovitura de stat, precizând că nu este răspunsul potrivit.

Foto: Localizarea Sudanului (foto: Google Earth)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`