Serviciul European Copernicus: Incendiile din Grecia, cele mai grave de pe teritoriul european din ultimii ani

Serviciul European Copernicus: Incendiile din Grecia, cele mai grave de pe teritoriul european din ultimii ani
Sursa foto: Twitter - Kathimerini English Edition @ekathimerini

Incendiile din Grecia au ars pentru a șaptea zi vineri, distrugând zeci de mii de hectare de pământ doar în nord-est, în ceea ce Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, susținut de UE, a declarat că este cel mai mare incendiu înregistrat pe pământ european în ultimii ani, scrie Reuters.

„Grecia trece prin cel mai dificil an, în ceea ce privește condițiile climatice, din istoria înregistrării și colectării datelor meteorologice”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, într-un briefing regulat.

Echipajele de pompieri s-au luptat cu 517 incendii care au izbucnit în Grecia de vinerea trecută, a spus el, alimentate de temperaturi ridicate și, în unele cazuri, de vânturi puternice.

În timp ce incendiile de vară sunt comune în Grecia, guvernul spune că condițiile pe care oamenii de știință le leagă de schimbările climatice le-au făcut mai intense în acest an.

„Combinația de temperaturi ridicate, secetă și vânturi creează, din păcate, condițiile ideale pentru incendii de vegetație cu comportament extrem”, a spus Marinakis.

Într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, Copernicus a spus că incendiul din nord-estul Greciei, care a început sâmbătă în apropiere de orașul Alexandroupolis din nord-estul Greciei a fost „cel mai mare înregistrat pe pământ european în ultimii ani”.

Sute de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a scăpa de incendii, iar pacienții din spital au fost evacuați pentru scurt timp pe un feribot la începutul acestei săptămâni.

Poliția a arestat până acum trei persoane, fiind suspectate de incendiere.

Autoritățile au anunțat vineri că un cadavru carbonizat despre care se crede că este un migrant a fost găsit într-o zonă împădurită din regiunea de nord-est a Evros, ajungând la 21 numărul total al celor uciși în cel mai recent focar de incendiu din vară.

Toți, cu excepția unuia, sunt presupuși a fi migranți, iar 18 dintre aceștia au fost găsiți împreună, arși fără a fi recunoscuți, lângă satul Avantas, marți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`