Serviciile speciale şi marina ucraineană se află în spatele atacului asupra podului din Crimeea

Publicat: 17 07. 2023, 14:02

O sursă ucraineană a declarat pentru AFP că Marina Ucraineană și serviciul de securitate SBU au efectuat atacul asupra podului care leagă Crimeea de Rusia.

Noi detalii despre atacul asupra podului din Crimeea

„Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea este o operațiune specială a SBU și a marinei”, a spus sursa serviciului de securitate, potrivit Kyivpost.

Lovitura a fost efectuată cu ajutorul dronelor pe apă, potrivit aceleiași surse.

Podul de 19 kilometri – un proiect al președintelui rus Vladimir Putin pentru a conecta Rusia continentală de Crimeea ocupată – a fost cel puțin temporar închis mai devreme în această dimineață, potrivit rezidenților locali și martorilor oculari, iar cozi mari de vehicule se formau în Kerci.

Agenția de presă rusă TASS și alții au raportat că circulația transportului feroviar peste pod a fost suspendată.

Serviciile de feriboturi au fost de asemenea suspendate, iar navigația maritimă sub pod a fost temporar oprită.

Media rusă Baza a raportat că cel puțin o secțiune a podului s-a prăbușit și a postat fotografii neconcludente, aparent de la fața locului. Ministerul rus al Transporturilor a negat un astfel de colaps.

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, și alte surse au declarat pe Telegram că un bărbat și o femeie au murit, iar o fată de 14 ani ar fi fost rănită în urma exploziilor.

Canalele ruse Telegram au speculat despre cauzele „evenimentului extraordinar”, inclusiv despre posibila utilizare a dronelor navale.

„Lovitura cu drone a fost masivă, așa că rezultatul ar fi putut fi mult mai rău dacă nu ar fi fost un răspuns în timp util al tuturor unităților responsabile”, a spus un oficial rus pe Telegram.

Purtătorii de cuvânt oficiali ucraineni au negat oficial implicarea în eveniment. Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a forțelor militare din sudul Ucrainei, a dat vina pe Rusia și a etichetat-o drept „posibilă provocare”.

Humeniuk a indicat că a fost o „metodă tipică” folosită de Rusia pentru a obține un anumit avantaj, având în vedere că Inițiativa privind cerealele Mării Negre urmează să expire astăzi.

Ea a mai speculat că ocolirea călătorilor prin sudul Ucrainei ocupate ar putea avea drept scop „saturarea acestor regiuni cu civili” înainte de înaintarea forțelor ucrainene și apoi un motiv de „a acuza [Ucraina] de fapte greșite în cadrul războiului”.

Sevastopol este principalul port al flotei ruse de la Marea Neagră. Navele acestei flote au fost utilizate pe scară largă în timpul invaziei din Ucraina de către Rusia pentru a lansa rachete de croazieră împotriva țintelor civile ucrainene.

Milbloggeri ruși au susținut că dronele au fost lansate din bazele aeriene și navale ucrainene din partea de sud-vest a regiunii Odesa. Au postat rapid ilustrații și hărți ale presupuselor detalii ale operațiunii.

United24, principala platformă de strângere de fonduri a președintelui Volodymyr Zelensky, a strâns anterior fonduri pentru a construi o flotă de 100 de „vehicule de suprafață multifuncționale fără pilot [care] reprezintă o dezvoltare unică ucraineană”.

Site-ul web al United24 adaugă: „Dronele pot participa la recunoașterea maritimă pe rază lungă și supravegherea de coastă, escortând și sprijinind flota tradițională, transportând nave comerciale”

În octombrie 2022, podul Kerci – care este denumit podul Crimeea de către autoritățile ruse – a fost avariat de o explozie într-un atac despre care Kremlinul a spus că a fost orchestrat de forțele de securitate ucrainene. Ucraina a admis doar indirect atacul luni mai târziu.

Renumitul Institut pentru Studiul Războiului consideră că podul Kerci are o importanță strategică ca parte a contraofensivei Ucrainei.

„Podul Strâmtoarea Kerci este un obiect important din punct de vedere logistic. Rusia va avea o singură linie de aprovizionare terestră – autostrada de coastă de pe Marea Azov – pentru a-și susține (sau evacua) zecile de mii de trupe din Herson și Crimeea ocupate dacă Ucraina reușește să degradeze/distrugă podul”, a raportat ISW.

Din luna mai și cu o intensificare în ultimele două săptămâni, Ucraina a urmat o strategie clară de „conturare a operațiunilor”.

Și anume, folosind arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi rachetele Storm Shadow furnizate de Regatul Unit și rachetele HIMARS furnizate de SUA, precum și vehicule aeriene fără pilot (UAV), a vizat activ obiective militare și logistice ale Rusiei și concentrările de trupe în spatele liniilor defensive din sudul Ucrainei.