Donald Trump, care urmează să revină în funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie, se autoproclamă un expert în arta negocierilor și a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina.
Totuși, el nu a detaliat modul în care intenționează să realizeze acest obiectiv, în afara propunerii de a-i aduce pe Vladimir Putin și Volodimir Zelenski la masa negocierilor pentru a conveni asupra încetării ostilităților.
Generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, desemnat de Donald Trump ca trimis pentru Ucraina, a afirmat pe 18 decembrie, într-un interviu pentru Fox News, că ambele părți implicate în conflict sunt pregătite pentru discuții de pace. Kellogg a subliniat că Trump se află într-o poziție ideală pentru a intermedia un acord care să pună capăt războiului.
„Dacă semnalele care vin din partea noii echipe de la Washington pentru a restabili dialogul pe care Washingtonul l-a întrerupt după începerea unei operațiuni militare speciale (războiul din Ucraina), sunt serioase, desigur, vom răspunde la ele”, a declarat Serghei Lavrov reporterilor la Moscova.
„Dar americanii au întrerupt (dialogul), așa că ei ar trebui să facă primul pas”, a mai spus ministrul de externe al lui Putin.
Invazia Rusiei în Ucraina, declanșată în 2022, a cauzat zeci de mii de victime, a strămutat milioane de oameni și a generat cea mai profundă ruptură în relațiile dintre Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962.