Tensiunile din Balcani au atins cote uriașe, după ce Nikola Selakovici, un consilier al președintelui sârb Aleksandr Vucici, a anunțat că armata sârbă ar putea trimite trupe și ar putea declara Kosovo drept teritoriu ocupat, relatează Associated Press citat de Agerpres.
Declarația vine în contextul în care Kosovo a adoptat, vineri, o lege prin care își transformă forțele de securitate (KSF) într-o armată propriu zisă, în speranța de a-și proteja integritatea teritorială. Uniunea Europeană și NATO au criticat gestul Pristinei și au îndemnat ambele părți la reținere.
De partea cealaltă, Administrația de la Belgrad a catalogat decizia autorităților kosovare privind înființarea unei armate propriu-zise drept „cea mai mare amenințare directă la adresa păcii și stabilității regionale”.
Goran Rakici, liderul etnicilor sârbi din Kosovo, consideră că înființarea armatei kosovare este „inacceptabilă”, argumentând că „acest lucru arată clar că Pristina nu vrea pace”. Cu toate acestea, Rakici i-a îndemnat pe etnicii sârbi din Kosovo să „manifeste reținere și să nu răspundă la provocări”.
Situația este cu atât mai complicată, dat fiindcă o eventuală intervenție militară sârbă în Kosovo ar genera o confruntare directă cu mii de membrii ai Misiunii NATO de menținere a păcii, inclusiv cu militarii americani. Kosovo, cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de Alianța nord-atlantică încă din anul 2008, când și-a proclamat independența.