Serbia reclamă că mai multe drone au intrat în spațiul său aerian dinspre Kosovo. Priștina neagă acuzațiile: Discursul, doar un pretext pentru a spori numărul de trupe sârbe la frontieră

Serbia reclamă că mai multe drone au intrat în spațiul său aerian dinspre Kosovo. Priștina neagă acuzațiile: Discursul, doar un pretext pentru a spori numărul de trupe sârbe la frontieră
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Mai multe drone au intrat din Kosovo în spațiul aerian al Serbiei în ultimele trei zile, a declarat ministrul sârb al apărării, miercuri, în contextul tensiunilor dintre Belgrad și Priștina, transmite Reuters.

Guvernul Serbiei reclamă că mai multe drone au intrat în spațiul său aerian dinspre Kosovo

Guvernul din Kosovo a negat acuzațiile și susține că dronele nicio dronă de acest fel nu provine din teritoriul său.

Între Kosovo și Serbia s-au iscat noi tensiuni, pe fondul demersurilor întreprinse de Priștina pentru a face minoritatea sârbă să renunțe la plăcuțele de înmatriculare sârbești și să treacă la unele kosovare.

„Nu pot să vă spun cui aparțin aceste drone, dar pot să spun că toate au zburat dinspre teritoriul Kosovo”, a afirmat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic.

Potrivit ministrului, președintele sârb Aleksandar Vucic a emis un ordin de „eliminare” a tuturor dronelor care intră în spațiul aerian al Serbiei și a ridicat nivelul de alertă al forțelor armate sârbe.

Priștina neagă acuzațiile lansate de Belgrad

Ministrul kosovar al apărării, Armend Mehaj, neagă că ar fi zburat drone din Kosovo în Serbia.

„Un astfel de discurs este doar un pretext pentru a spori numărul de trupe sârbe în jurul frontierei cu Republica Kosovo, ca mijloc de a răspândi o stare de panică printre cetățenii ambelor state”, susține oficialul kosovar.

În acest an, Kosovo a încercat de mai multe ori să impună minorității sârbe să accepte înmatricularea kosovară a vehiculelor, însă demersurile s-au lovit de opoziția – uneori violentă – a etnicilor sârbi din nordul provinciei.

Săptămâna trecută, la presiunea UE și a SUA, Kosovo a prelungit perioada de tranziție pentru schimbarea plăcuțelor de înmatriculare, dar susține că va începe să aplice amenzi după 21 noiembrie 2022 și să confiște vehicule după 21 aprilie 2023 dacă acestea nu sunt înregistrate.

În nordul Kosovo trăiesc în jur de 50.000 de etnici sârbi, care consideră că teritoriul este parte a Serbiei și nu recunosc autoritatea kosovară.

Circa 3.700 de trupe NATO participă la misiunea de menținere a păcii în Kosovo.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`