Serbia este scena unui conflict prin proxy între Est și Occident, susține președintele sârb Aleksandar Vucic: „Încercăm să supraviețuim”

Publicat: 29 08. 2022, 16:49
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Serbia este scena unui război prin proxy între Est și Occident, a declarat președintele sârb Aleksandr Vucic luni pentru Reuters, într-un moment în care Belgradul caută să mențină un echilibru delicat între ambițiile sale de a adera la UE și legăturile sale cu Rusia și China.

Aleksandr Vucic susține că în Serbia există un conflict prin proxy între Est și Occident

Afirmațiile liderului sârb au venit la o zi după manifestația care a avut loc la Belgrad împotriva marșului gay pride, o manifestație la care a fost fluturat drapelul rusesc și au fost afișate imagini cu președintele rus Vladimir Putin.

„Nu pot să spun că (protestul) a fost un atac prin proxy deoarece au fost mulți oameni obișnuiți acolo… însă dacă există un conflict prin proxy în Serbia… există unul, fără îndoială, Est și Occident”, a spus el, în dialogul cu redacția Reuters de la Belgrad.

Serbia este țară candidată pentru aderarea la UE, cel mai mare investitor și partener comercial al său. Este un stat neutru din punct de vedere militar, însă menține legături cu NATO și a cumpărat armament din statele Alianței.

Pe de altă parte, națiunea balcanică este aproape integral dependentă de gazul rusesc și a cumpărat armament și din Rusia. China este un investitor major, în principal în sectorul minier și în infrastructură.

Deși la ONU a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, Serbia a refuzat să se alături regimului de sancțiuni introduse împotriva Moscovei.

În plus, atât Beijingul, cât și Moscova susțin opoziția Serbiei față de independența Kosovo, o fostă provincie din sudul Serbiei.

„Încercăm să supraviețuim… cu cât mai puține răni și cicatrici posibil”, a mai spus Aleksandr Vucic.

Înainte să adere la UE, Serbia trebuie să își repare relațiile cu Kosovo, care și-a declarat independența de Serbia în anul 2008, spune Reuters.

Discuțiile promovate de UE au decurs lent și au fost adesea marcate de tensiuni – cele mai recente au izbucnit chiar în această vară pe tema numerelor de înmatriculare și ale documentelor de identitate pentru minoritatea sârbă, care trăiește preponderent în nordul Kosovo.