„Vindem arme pentru a trăi mai bine, pentru a avea salarii și pensii mai mari”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic pe 21 iulie. Ministerului Apărării din Serbia a postat o cifră record obţinută, anul trecut, din exportul de arme: aproximativ 500 milioane de dolari.
Profitul este în creștere cu 30 la sută față de anul precedent.
Cea mai solicitată tehnică militară a fost obuzierul „Nora”, urmat de sistemul de rachete „Tamnava” și vehiculul de luptă „Lazar”, conform unei analize realizate de Defense Romania.
Anul trecut, organizația pentru drepturile omului Amnesty International (AI) a reclamat uzul de arme de fabricație sârbă în videoclipurile difuzate de grupările teroriste afiliate organizației Statul Islamic din regiunea africană Sahel. Deşi nu s-a putut stabili un tranzit direct spre această zonă, experţii susţin că este posibil ca armele să fi fost transportate prin canale ilegale.
Raportorul ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a avertizat pe 22 februarie că Rusia, China și Serbia continuă să furnizeze arme juntei din Myanmar care le-ar fi folosit pentru a ataca civili în cadrul loviturii de stat reuşite din 1 februarie 2021. Tot atunci, după eliminarea guvernului democratic, potrivit unei cercetări a Centrul pentru Jurnalism de Investigație al Serbiei (CINS), ar fi exportat şi rachete în valoare de 4,7 milioane euro.
În iulie 2020, autoritățile azere au acuzat Serbia că a trimis mortiere și muniții folosite în timpul conflictului din Armenia prin teritoriul Georgiei.