Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski vrea ca participanții la negocierile în formatul 5+2 să semneze un act care să îi garanteze securitatea regiunii separatiste. Despre asta a discutat Krasnoselski în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Federației Ruse, privind reglementarea conflictului transnistrean, Vitali Treapițîn, informează tv8.
„Există o idee care îi vizează pe toți participanții în cadrul formatului 5+2: semnarea unui document unic privind garanțiile de pace și securitate a Transnistriei. Să îl semneze toată lumea, dacă tot vorbesc despre pace.
Să își pună semnătura pe document, iar în acest fel să asigure pacea pe pământul nostru. Toți cei care vorbesc despre pace – să pună semnătura. Va fi o garanție comună a participanților în formatul 5+2 privind securitatea Transnistriei”, a declarat Vadim Krasnoselski, scrie presa transnistreană.
Pretinsul președinte transnistrean a precizat că discuțiile în formatul 5+2 bat pasul pe loc, ultima rundă având loc în toamna anului 2019.
„De atunci, din diverse motive, ba pandemie, ba ostilități, procesul a fost înghețat...Dacă formatul 5+2 nu este posibil, ar trebui să existe cel puțin discuții în formatul 1+1”, a mai spus Krasnoselski.
Începând cu Declarația Ministerială a OSCE din decembrie 2016, procesul de negocieri la toate nivelurile funcționează pe baza unei abordări orientate spre rezultat.
La începutul anului 2017, părțile au identificat un „pachet din opt puncte” prioritare, cu acorduri încheiate pe șase dintre acestea în noiembrie 2017 și în aprilie 2018.
Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite.
Scopul negocierilor în formatul 5+2 este de a elabora parametrii unei soluționări cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în componența Moldovei.