Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat cum se vor descurca de luni, cerând totodată populației să facă economii:
„Am identificat alte 100 MWh de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România va livra 235 MWh; Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România; Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană”, a precizat ministrul moldovean.
Scopul autorităților separatiste
Acțiunile regimului de la Tiraspol ar putea să urmărească două intenții susține expertul în energetică Ion Muntean. Pe de o parte, de a testa capacitățile reale ale Chișinăului de a face față situației, iar în același timp o încercare de consolidare a imaginii de salvator al Federației Ruse în regiunea transnistreană.
„Ca urmare a creării unei situații de criză , în final autoritățile de la Chișinău să fie puse în situația de a identifica soluții și pentru consumatorii de pe malul stâng. Aici soluția poate fi doar una: consumatorii de pe malul stâng să fie tratați în aceeași măsură ca și cei de pe malul drept, lucru care nu va fi ușor de acceptat de pentru pretinsele autorități inclusiv consumatorii din stânga Nistrului. În situația dată nu exclud că Gazprom va veni ca un salvator și va relua livrările la capacitățile care ar asigura consumul necesar inclusiv pentru centrala termoelectrică moldovenească, și astfel să aibă un câștig de imagine”, afirmă Ion Muntean.
În prezent România asigură aproximativ o treime din necesarul de energie electrică anterior procurat din Ucraina, care a decis la 11 octombrie sistarea livrărilor ca urmare a bombardamentelor rusești asupra obiectivelor de infrastructură energetică, relatează timpul.