Separatiștii proruși au lansat peste 30 de bombardamente în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski: E o mare provocare / Intrarea în NATO nu e o ambiție, e vorba de viața noastră (VIDEO, FOTO)

Publicat: 17 02. 2022, 17:33
Actualizat: 17 02. 2022, 17:35
Foto: Hepta - DPA Images

Ministerul ucrainean al Apărării a înregistrat joi, până la ora 14.00, un număr de 32 de bombardamente lansate în estul țării de separatiștii susținuți de Rusia.

Potrivit Ministerului, citat de CNBS, în Stanțî Lugansk, separatiștii au tras 32 de obuze cu sisteme de artilerie grea. Jumătate din localitate a rămas fără curent electric și a fost distrusă o grădiniță în care se aflau copii. Trei angajați au suferit răni minore. Avariat a fost și liceul din Vrubivka. Aici nimeni nu a fost rănit.

Reacția președintelui Ucrainei după bombardarea grădiniței

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că totul reprezintă o provocare din partea Rusiei.

„Bombardarea grădiniței de către forțele proruse e o mare provocare. Diplomații și OSCE trebuie să rămână în Ucraina, căci activitatea lor de monitorizare e o formă suplimentară de descurajare. Avem nevoie de un mecanism prin care să fie înregistrate toate încălcările de încetare a focului”, a scris Zelenski, pe Twitter.

Localnicii au postat pe Twitter clipuri în care se aud obuzele trase în regiune:

Zelenski: Apartenența Ucrainei la NATO nu e un moft, e vorba de viața noastră!

Într-un interviu pentru BBC, Volodimir Zelenski a mai afirmat că intrarea în NATO nu e o simplă „ambiție a Ucrainei”, ci de vorba de viața lor.

„Am pierdut 15.000 de oameni! Nu e o ambiție, este vorba despre viața noastră, de viitorul oamenilor”, a subliniat Zelenski.

NATO: Rusia caută pretext să atace NATO

Tot astăzi, la finalul unei reuniuni cu miniștrii Apărării din NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, a declarat că Moscova caută un pretext pentru invdarea Ucrainei: „Suntem îngrijorați că Rusia caută un pretext pentru un atac armat asupra Ucrainei. Nu știm ce se va întâmpla, dar știm că Rusia are în apropierea Ucrainei cea mai mare forță armată comasată în ultimele decenii. Sunt mulți ofițeri de intelligence care operează în Ucraina, în Donbas, și am văzut încercări de a găsit un pretext pentru a invada Ucraina. Este un motiv de îngrijorare”.

Stoltenberg a anunțat apoi că NATO își va consolida prezența militară în estul Europei, inclusiv în România.

„Un număr semnificativ de agenți secreți ai FSB sunt infiltrați în Ucraina, încercând să provoace, foarte probabil, destabilizare și să creeze elemente suplimentare la adresa securității Ucrainei”, a spus și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.