Senatul american a trecut un alt proiect pentru a trimite ajutor financiar Ucrainei și Israelului, după ce proiectul inițial a fost blocat

Senatul american a trecut un alt proiect pentru a trimite ajutor financiar Ucrainei și Israelului, după ce proiectul inițial a fost blocat
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / [email protected]

Senatul a votat joi după-amiază trecerea unui proiect de lege care să ofere ajutor Israelului, Ucrainei și Taiwanului, la o zi după ce republicanii din cameră au respins un proiect de lege bipartizan de securitate la frontieră și ajutor extern.

Proiectul de lege trebuie să treacă și de Camera condusă de republicani

Votul de 67-32 înseamnă că Senatul poate începe examinarea pachetului de 95 de miliarde de dolari, deși următorii pași sunt incerti și nu este încă foarte clar dacă se va vota pentru aprobarea finală și în Cameră.

„Acesta este un prim pas bun. Acest proiect de lege este esențial pentru securitatea noastră națională”, a declarat liderul majorității din Senat Chuck Schumer, după vot. „Eșecul de a adopta acest proiect de lege nu ar face decât să încurajeze autocrați precum Putin și Xi, care nu doresc altceva decât declinul Americii.”

El a spus că Senatul va continua „până când va ajunge la un rezultat”.
Chiar dacă aproape toți democrații sunt în favoarea adoptării noului proiect de lege, republicanii din Senat sunt împărțiți dacă să aprobe proiectul de lege sau să îl obstrucționeze. Ei au avut o întâlnire în care au discutat opțiunile și potențialele cereri de amendamente pentru a finaliza rapid trecerea.

Săptămâna viitoare începe o vacanță de două săptămâni

Efortul actual ar putea fi ultima șansă de a aproba ajutorul acordat Ucrainei în viitorul apropiat, o prioritate ridicată pentru președintele Joe Biden, care este susținută de mulți parlamentari din Congres, dar căreia i se opune o facțiune numeroasă de conservatori din ambele camere.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat de Senatul condus de democrați, acesta va ajunge la Cameră, unde perspectivele sunt, de asemenea, incerte.

Președintele Mike Johnson, nu a indicat miercuri dacă va permite un vot în plen, spunând: „Vom vedea ce face Senatul”.
Senatorii preferă să încheie discuțiile despre pachetul de ajutor înainte de săptămâna viitoare când va urma o pauză de două săptămâni. După aceea, prioritatea Congresului va fi un termen limită de finanțare guvernamentală la începutul lunii martie.

Pe lângă ajutorul extern, pachetul redus va include și prevederi care vizează traficul de fentanil, a spus un consilier al Senatului Democrat.
Noul proiect de lege privind ajutorul extern a fost întâmpinat cu scepticism din partea republicanilor din Senat în timpul pauzei de prânz de miercuri, au declarat trei surse din sală.

Senatorul republican Marco Rubio, a prezis joi că votul procedural asupra unui proiect de lege privind ajutorul va fi trecut, fără claritate cu privire la ceea ce urmează. „Vom fi ca niște călători într-un tren de noapte care se îndreaptă spre nicăieri”, a spus el.

Senatorul republican Rand Paul, care se opune în general pachetelor de ajutor extern, a amenințat joi că va trage de timp în privința voturilor cât mai mult posibil.

„Voi obiecta împotriva oricui care accelerează trecerea acestui proiect de lege putred de cheltuieli străine”, a postat el pe site-ul de socializare X, cunoscut anterior ca Twitter.

„Este o idee groaznică să propunem și să adoptăm un proiect de lege care încearcă să securizeze granițele altor țări înainte de a le asigura pe ale noastre. Trebuie să ne rezolvăm problemele aici acasă într-un mod REAL”, a argumentat el.

Politicienii americani sunt presați de situația din teren din Ucraina

Legislatorii sunt supuși unei presiuni puternice pentru a aproba finanțarea pentru Ucraina cât mai repede posibil, având în vedere scăderea ofertei de arme și muniții disponibile pentru luptătorii săi din prima linie.

Pachetul Senatului ar oferi 19,85 miliarde de dolari pentru alimentarea cu arme și echipamente americane furnizate Ucrainei, 13,8 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să cumpere arme de la producătorii americani și 14,8 miliarde de dolari pentru sprijinul SUA prin instruire militară și partajare de informații.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen, membră a Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, i-a îndemnat marți pe colegi să susțină noul ajutor militar pentru Ucraina, avertizând că aceasta se confruntă acum cu un dezavantaj împotriva Rusiei, care este ajutată cu arme din Iran și Coreea de Nord.

„În acest moment, Ucraina are doar 20% din muniția și artileria de care are nevoie pe măsură ce Rusia avansează. Modul în care America răspunde astăzi va determina puterea autocraților de mâine”, a spus ea.

„Sub [președintele Vladimir Putin], Rusia și-a adâncit legăturile cu Iranul, cu Coreea de Nord și Republica Populară Chineză. Până la 85 la sută din rachetele Rusiei sunt acum produse din străinătate, iar Iranul furnizează 70 la sută din dronele Rusiei”, a spus ea. „Dacă nu vom sprijini Ucraina, nu vom face decât să încurajăm Iranul.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei