Hans Klemm a fost avizat recent pentru funcție de ambasador SUA la București. În timpul audierii sale din Senatul SUA, senatorul Ron Johnson i-ar fi trasat sarcina de a se asigura că orice Guvern de la Bucureşti o va păstra pe Codruţa Kovesi ca şefă a DNA, al cărei mandat expiră în primăvare viitoare, notează cotidianul.ro. De menționat în acest context, este faptul că senatorul Johnson se află în centrul unei anchete pentru fapte de corupție.
„Când am fost în România alături de senatorul Murphy am întâlnit-o pe acea femeie incredibil de curajoasă, Laura Kovesi, iar ca ambasador sper că vă veți asigura că va fi sprijinită de guvernul român… România are în continuare o problemă serioasă cu corupția, în Uniunea Europeană este clasată pe ultimele locuri din punctul de vedere al țărilor afectate de corupție și impactul pe care îl are aceasta mediului de afaceri… Din cauza corupției (…) au luat naștere instituții foarte puternice și curajoase, care au un palmares impresionat din punctul de vedere al urmăririi corupției la nivel regional și național”, declara recent senatorul american.
Ron Johnson, care la ultimele alegeri l-a învins pe fostul senator Russ Feingold, este acuzat că şi-a finanţat ilegal campania electorală.
Organizaţia „The American Democracy Legal Fund” care analizează desfăşurarea campaniilor electorale din SUA, mai ales în ceea ce priveşte partea financiară, a depus pe 9 iulie 2015, o plângere la Federal Election Commission, echivalentul Biroului Electoral Central (BEC) din România, acuzându-l pe Ron Johnson că şi-a finanţat ilegal campania electorală cu 10 milioane de dolari.
„Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pușcăria, potrivit presei americane. Concret, Johnson, care înainte de a fi senator a deținut conducerea companiei americane Pacur LLC, s-a împrumutat pe el însuși cu peste nouă milioane de dolari, în campanie; după alegere, el a primit 10 milioane de dolari din partea firmei Pacur, deghizați în forma unui bonus, la despărțirea de firmă. Numai că bonusul de 10 milioane de dolari acordat senatorului, de acum, Ron Johnson, a fost decis și aprobat de președintele Pacur…Ron Johnson, fapt recunoscut de politician. American Democracy arată, în plîngerea sa, că plata celor 10 milioane de dolari este, de fapt, o contribuție de campanie ilegală, după regulile federale, din partea unei companii private, senatorul Johnson fiind acuzat de încălcarea legislației, drept pentru care se cere o anchetă urgentă din partea FEC, pentru clarificarea lucrurilor”, a scris Bogdan Tiberiu Iacob pe site-ul InPolitics, la o zi după ce noul ambasador al SUA la Bucureşti a fost audiat în Sentaul SUA.
Plângerea pe numele lui Ron Johnson a fost depusă la data de 9 iulie 2015, adică exact la un an după ce senatorul a fost în România.
La momentul respectiv, Johnson a avut întâlniri cu președintele de atunci, Traian Băsescu, cu ministrul de Externe, Titus Cărlățean, dar și cu Laura Codruța Kovesi.
Tot în cadrul vizitei în România, Ron Johnson a fost însoțit de senatorul republican John McCain şi de democratul Christopher Murphy.
„Respectăm enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie (Laura Codruţa Kovesi – n.r), cred că este un adevărat erou şi evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile”, declara în iulie 2014, John McCain, într-un interviu acordat pentru gândul.info.
În cadrul aceluiași interviu, și Ron Johnson preciza că „singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, îşi va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveţi legi care se aplică tuturor în mod corect şi că există un sistem necorupt”.
„Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA”, declara și democratul Christopher Murphy, pentru gândul.info.