Semnal de alarmă tras de fermierii francezi. Recolta de grâu din acest an este la minimul ultimilor 40 de ani

Semnal de alarmă tras de fermierii francezi. Recolta de grâu din acest an este la minimul ultimilor 40 de ani
Foto simbol: Pixabay

Recolta de grâu moale din Franța este observată scăzând la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani, iar asociațiile fermelor națiunii avertizează cu privire la daune „structurale” ale recoltelor.

Ce recoltă va fi în acest an

Producția va fi de 25,98 milioane de tone, o scădere cu 26% față de anul trecut, a declarat Eric Thirouin, președintele AGPB (Asociaţia Generală a Cultivatorilor de Grâu şi alte Cereale, n.r.). Recoltele au scăzut cu 17% până la 6,2 tone pe hectar în aceeași perioadă, continuând declinul început în 2015, scrie Yahoo Finance.

„Acest trend ne sugerează nouă fermierilor o cădere mult mai gravă şi mai structurală decât am înregistrat în ultimii ani şi care înseamnă distrugerea reală a agriculturii franceze. Acesta este primul meu semnal de alarmă”, a spus Thirouin.

Fermierii vor pierde venituri de 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) în comparație cu anul trecut, deoarece scăderea producției coincide cu creșterea facturilor la energie și a salariilor, a spus el.

Seceta a afectat recoltele

Exporturile de cereale de la cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene scad la cel mai scăzut nivel din 2001-2002. Ploile neîncetate, lipsa de soare și temperaturile scăzute care favorizează bolile au redus recoltele și au afectat calitatea culturilor în majoritatea regiunilor de creștere.

Vremea extremă a lovit cerealele în acest sezon pe tot continentul.

La începutul acestui an, fermierii au condus demonstrații de stradă subliniind costurile în creștere, importurile ieftine și reglementările stricte din Franța și UE, cum ar fi Green Deal-ul blocului. Exporturile sunt, de asemenea, reduse de concurența din Rusia și Ucraina, a spus Thirouin.

„Avem din ce în ce mai multe reglementări, restricții și interdicții care plouă asupra tuturor fermierilor în mod continuu de mai bine de 20 de ani și care, ca urmare, ne slăbesc mijloacele de producție”, a spus el.

Guvernul francez a făcut o serie de concesii și a anunțat asistență de peste 2,2 miliarde de euro pentru a-i determina pe fermieri să pună capăt protestelor.

„Grupurile de fermieri poartă discuții cu guvernul pentru a face presiuni pentru sprijin financiar urgent și pentru a ajuta la relaxarea restricțiilor”, a spus Thirouin, adăugând: „Acele negocieri au fost dificile, având în vedere criza politică în curs de desfășurare a țării”.

Întrebat dacă fermierii se pot întoarce la protestele de stradă, el a spus: „Când ești gata să arunci prosopul, ești gata pentru orice și orice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`