Șeful Wagner, Prigojin, promite că va preda orașul Bahmut armatei ruse până în data de 1 iunie

Șeful Wagner, Prigojin, promite că va preda orașul Bahmut armatei ruse până în data de 1 iunie
Foto: Hepta/Sputnik / Alexey Kudenko.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, spune că a capturat orașul Bahmut încă de sâmbătă și a promis că va transfera controlul orașului ucrainean către armata rusă până la 1 iunie.

Prigojin a declarat că trupele sale vor începe să predea orașul armatei ruse, joi

„Wagner va părăsi Artemovsk între 25 mai și 1 iunie”, a declarat Prigojin într-o înregistrare audio pe Telegram.

Bahmut fusese denumit inițial Artemovsk, în onoarea unui revoluționar sovietic, înainte ca Ucraina să îl redenumească.

Prigojin a spus că Wagner a stabilit „linii de apărare” în vestul orașului înainte de transfer.
Dar ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a reiterat că forțele sale au încă un mic punct de sprijin în interiorul orașului și că avansează la periferie, adăugând că „intensitatea” mișcării lor s-a redus.

Analiștii spun că Bahmut are o valoare strategică redusă pentru Moscova, dar capturarea sa ar fi o victorie simbolică pentru Rusia după cea mai lungă bătălie din războiul din Ucraina de până acum.

Mercenarii din Wagner și-au concentrat eforturile asupra orașului timp de luni de zile, iar tactica lor de a trimite acolo foarte mulți oameni pare să fi erodat treptat rezistența Kievului.

În ultimele zile, au existat afirmații contradictorii din partea celor două părți cu privire la statutul Bakhmut.

Duminică, Zelenski spunea că Bahmut nu este ocupat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat că orașul Bahmut „nu este ocupat” de Rusia, în timp ce vorbea duminică la summitul G7 din Japonia.

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat Wagner după ce a declarat că a capturat orașul.
Capturarea orașului Bahmut aduce Rusiei un ușor avantaj și ar duce Rusia puțin mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Donețk, una dintre cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri.

În Bahmut trăiau aproximativ 70.000 de oameni înainte de invazie, dar au mai rămas doar câteva mii în orașul devastat, cândva cunoscut mai ales pentru minele sale de sare și ghips și pentru imensa sa fabrică de vinuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)