Şeful parlamentului european Martin Schulz le cere parlamentarilor să voteze în regim de urgență propunerea Comisiei Europene care cere România să primească peste 6.300 de imigranți, informează B1 TV.
La Consiliul JAI, patru țări s-au opus cotelor obligatorii: Slovacia, Cehia, Letonia şi România.
Ministrul de interne, Gabriel Oprea, cel care a participat la şedinţa JAI, spune că aderarea României la Schengen Nu a fost pe lista discuţiilor.
„Am fost de acord cu toate punctele mai puțin cu mandatul acela pe care l-am avut și anume cotele obligatorii pentru cei 120.000 de migranți. Au fost patru țări care nu au susținut acest punct de vedere Slovacia, Cehia, Letonia și România, deci n-a fost consens din acest punct de vedere”, a spus marți Oprea.
Oficialii români au refuzat numărul impus de europeni, care depăşeşte 6.300 de imigranţi, şi au propus o variantă compatibilă cu infrastructura ţării, de 1.705.
Acum, preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, le-a cerut europarlamentarilor să voteze în regim de urgență propunerea Comisiei Europene care stabilește cote obligatorii pentru preluarea a 120.000 de imigranti din Grecia, Italia și Ungaria.
Reuniunea JAI a miniştrilor de Interne s-a încheiat fără niciun acord major. Ţările Uniunii Europene au decis relocarea a 40.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia, dar nu s-au pus de acord pentru suplimentarea acestui număr cu încă 120.000, aşa cum a cerut preşedintele Comisiei Europene.
În schimb, miniştrii prezenţi la întâlnire au discutat despre măsuri dure pentru descurajarea imigranţilor, precum restarea clandestinilor şi deportarea rapidă după refuzul azilului. Multe dintre Guverne au luat propriile măsuri – Germania, Cehia şi Slovacia au restabilit controlul la graniţele cu Austria, lucru care a aruncat în aer Acordul Schengen. Următorul congres JAI este programat pe data de 8 octombrie.