Șeful ONU, semnal de alarmă cu privire la amenințarea unui nou Război Rece. Antonio Guterres, despre rivalitatea dintre SUA și China: „Ne îndreptăm într-o direcție foarte periculoasă”

Publicat: 23 09. 2020, 08:21
foto: Hepta.ro / DPA Images / Eskinder Debebe

Lumea se confruntă cu o criză sanitară „epocală”, cea mai mare calamitate economică de la Marea Depresiune și cu amenințarea unui nou Război Rece între SUA și China, a avertizat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, marți, transmite Euronews.

Antonio Guterres, șeful ONU: „Ne îndreptăm într-o direcție foarte periculoasă”

Într-o sală a Adunării Generale în New York aproape goală, Antonio Guterres a pledat pentru unitate și pentru un armistițiu global în fața crizei COVID-19. El a atras atenția că pandemia de coronavirus nu este numai un „semnal de alarmă”, ci o pregătire pentru provocările care urmează.

„COVID-19 a expus vulnerabilitățile lumii: creșterea inechităților, catastrofa climatică, diviziunile sociale tot mai mari, corupția rampantă. Pandemia a exploatat aceste nedreptăți, s-a hrănit cu cei mai vulnerabili și a șters cu buretele progresul a câteva decenii. (…) Planeta noastră arde”, susține Guterres.

„Cei care au construit Organizația Națiunilor Unite acum 75 de ani au trecut printr-o pandemie, o depresiune globală, genocid și război mondial. Astăzi, ne confruntăm cu propriul nostru moment 1945”, a continuat el.

La câteva zile de momentul în care criza COVID-19 închidea o mare parte a lumii în martie, Guterres cerea un armistițiu global pentru contracararea pandemiei. Marți, el a făcut apel la un efort de 100 de zile din partea comunității internaționale, care să fie condus de Consiliul de Securitate, astfel încât inițiativa să se materializeze până la finalul anului.

„În același timp, trebuie să facem totul pentru a evita un nou Război Rece”, a adăugat Guterres.

Reiterând un avertisment cu privire la rivalitatea tot mai mare dintre SUA și China, pe care îl transmitea liderilor globali și cu un an în urmă, Guterres a spus, „Ne îndreptăm într-o direcție foarte periculoasă”. Secretarul general al ONU susține că lumea „nu își poate permite” un viitor în care principalele economii împart globul în două – fiecare cu propriile sale reguli comerciale și financiare, cu propria sa rețea de Internet și cu propriile sale capabilități la nivel de inteligență artificială. „O diviziune tehnologică și economică riscă să se transforme inevitabil într-o diviziune geostrategică și militară. Trebuie să evităm asta cu orice preț”, a spus el.