Șeful ONU nu crede că negocierile de pace vor avea loc prea curând. Totuși, spune Antonio Guterres, războiul din Ucraina „nu va dura pentru totdeauna”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că va veni o vreme când vor avea loc negocieri în ceea ce privește Ucraina, dar că nu vede un astfel de moment în viitorul apropiat, transmite Reuters.
Războiul din Ucraina, ajuns în a 77-a zi. Șeful ONU nu crede că negocierile de pace vor avea loc prea curând
„Acest război nu va dura pentru totdeauna. Va veni o vreme când vor avea loc negocieri de pace”, a declarat Antonio Guterres, miercuri, într-o conferință susținută alături de președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.
„Nu văd asta în viitorul apropiat. Însă pot spune un lucru. Nu ne vom da bătuți”, a adăugat el.
Ofensiva lansată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a intrat miercuri în a 77-a zi. Moscova susține că a invadat țara vecină pentru a o dezarma și „denazifica”, în ceea ce partea rusă numește o „operațiune militară specială”, însă Kievul și Occidentul au respins poziția ca fiind doar un pretext pentru un război de agresiune complet neprovocat.
Comunitatea de informații a Statelor Unite s-a arătat de părere că în următoarele luni războiul ar putea să devină și mai imprevizibil și să escaladeze. Următoarea fază a agresiunii militare va fi greu de anticipat, în condițiile în care președintele rus Vladimir „Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și actualele capabilități militare convenționale ale Rusiei”, declara directoarea americană de informații naționale, Avril Haines, marți, în fața Congresului de la Washington.
„Credem că dihotomia va duce cel puțin la o perioadă în care deciziile se iau mai ad hoc în Rusia, atât în ceea ce privește ajustările interne necesare pentru a susține înaintarea, cât și în ceea ce privește conflictul militar cu Ucraina și Occidentul. Iar actualul trend crește probabilitatea ca președintele Putin să recurgă la mijloace mai drastice, inclusiv la impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau la eventuala escaladare a acțiunilor militare pentru a elibera resursele necesare să își atingă obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește, sau dacă e de părere că Rusia pierde în Ucraina”, a explicat Avril Haines.