Șeful ONU cere interzicerea publicității pentru combustibilii fosili: „Nașii haosului climatic”

Șeful ONU cere interzicerea publicității pentru combustibilii fosili: „Nașii haosului climatic”
Temperaturile medii globale la suprafață nu au mai depășit niciodată pragul de 1,5C. Cea mai ridicată medie din anii precedenți a fost de 1,28C peste nivelurile preindustriale, sursă foto: YT

Companiile care produc combustibili fosili sunt „nașii haosului climatic” și ar trebui interzis în fiecare țară să facă publicitate în același fel în care sunt impuse restricțiile asupra companiilor producătoare de tutun, a declarat secretarul general al Națiunilor Unite în timp ce a transmis noi avertismente științifice groaznice privind încălzirea globală.

Există o șansă de 80% ca planeta să depășească 1,5C de încălzire peste timpurile preindustriale

Într-un discurs important de miercuri de la New York, António Guterres a cerut mass-media de știri și rețelelor sociale să nu mai permită „distrugerea planetei” luând bani pentru a face publicitate combustibililor fosili, avertizând în același timp că lumea se confruntă cu „o perioadă de criză climatică” în încercările ei de a opri încălzirea globală.

„Multe guverne restricționează sau interzic publicitatea pentru produse care dăunează sănătății umane, cum ar fi tutunul”, a spus el. „Îndemn fiecare țară să interzică publicitatea de la companiile care produc combustibili fosili. Și îndemn mass-media de știri și companiile de tehnologie să nu mai facă publicitate pentru combustibili fosili.”

În discursul său, Guterres a anunțat noi date de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM) care arată că există o șansă de 80% ca planeta să depășească 1,5C la o încălzire peste timpurile preindustriale în cel puțin unul dintre următorii cinci ani calendaristici.

Ultimele 12 luni au depășit deja acest nivel, temperatura medie globală fiind cu 1,63 C mai mare decât media preindustrială din iunie 2023 până în mai anul acesta, după un șir de luni cu căldură record, potrivit Sistemul de monitorizare Copernicus al Uniunii Europene.

Guvernele au convenit în Pactul climatic de la Paris din 2015 să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 C pentru a evita valurile de căldură în cascadă, inundațiile, secetele și alte efecte îngrozitoare și, deși un singur an dincolo de această limită nu înseamnă că obiectivul a fost pierdut, oamenii de știință se așteaptă ca acest lucru să se întâmple des în următorul deceniu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)