Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind Ucraina, că discuțiile despre un conflict nuclear sunt „total inacceptabile” și a avertizat efectiv că așa-numitele referendumuri în zonele aflate sub controlul Rusiei ar fi o anexare.
Referendumurile privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marți în mai multe regiuni controlate în mare parte de Rusia în estul și sudul Ucrainei, care cuprind aproximativ 15% din teritoriul țării.
Guterres a declarat la reuniunea ministerială a Consiliului că este îngrijorat de planurile pentru „așa-numitele „referendumuri””.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să se adreseze consiliului format din 15 membri, dar nu a fost prezent în sală să asiste la remarcile lui Guterres.
„Orice anexare a teritoriului unui stat de către un alt stat care rezultă din amenințarea sau folosirea forței este o încălcare a Cartei ONU și a dreptului internațional”, a declarat Guterres.
Reuniunea Consiliului de Securitate privind atrocitățile comise în Ucraina are loc în timpul reuniunii anuale a liderilor mondiali pentru Adunarea Generală a ONU.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, în timp ce Consiliul de Securitate se întrunea la New York pentru a discuta despre preocupările occidentale legate de o astfel de acțiune a Moscovei.
Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a declarat în fața consiliului că există „motive rezonabile” pentru a crede că în Ucraina au fost comise crime care intră în jurisdicția curții.
Curtea cu sediul la Haga se ocupă de crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crime de agresiune.
Khan a declarat că prioritățile anchetei CPI au fost țintirea intenționată a obiectelor civile și transferul de populație din Ucraina, inclusiv copii.
Statele Unite au declarat că estimări din diverse surse, inclusiv de la Moscova, indică faptul că autoritățile au „interogat, deținut și deportat cu forța” până la 1,6 milioane de ucraineni în Rusia de la invazia Moscovei.
„Însăși ordinea internațională pe care ne-am adunat aici pentru a o susține este distrusă sub ochii noștri. Nu-l putem lăsa pe președintele Putin să scape nepedepsit”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în fața consiliului. Dar Lavrov nu a fost prezent în sală în acel moment.
Ucraina, Statele Unite și alții au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. Rusia neagă că a vizat civili descriind acuzațiile de încălcare a drepturilor omului drept o campanie de defăimare.
Întrebat dacă ar putea vorbi cu Lavrov la Consiliul de Securitate de joi, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că va „păstra o distanță socială sigură”.
Consiliul nu a fost în măsură să ia nicio măsură semnificativă cu privire la Ucraina, deoarece Rusia este un membru permanent cu drept de veto, alături de Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China.
Reuniunea de joi este cel puțin a 20-a oară când Consiliul de Securitate se reunește pe tema Ucrainei în acest an.