Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți împotriva unei noi curse a înarmărilor atomice care aduce amenințarea „anihilării” lumii. Pe măsură ce națiunile cu arme nucleare își extind și își modernizează arsenalele, șeful ONU a cerut reducerea și, în cele din urmă, eliminarea acestor arme.
„Se pregătește o nouă cursă a înarmărilor îngrijorătoare. Numărul de arme nucleare ar putea crește pentru prima dată după decenii”, a declarat Guterres Adunării Generale în ultima zi a sesiunii sale anuale.
„Orice utilizare a unei arme nucleare – oricând, oriunde și în orice context – ar declanșa o catastrofă umanitară de proporții epice”, a spus el.
„Săbiile nucleare sunt din nou scoase la ascuțit. Este o nebunie. Trebuie să încetăm”, a spus el, citat de AFP.
Rusia și Statele Unite au de departe cele mai multe arme nucleare, dar și arsenalul Chinei a crescut rapid. De asemenea, Coreea de Nord a sfidat lumea cu programul său nuclear și testele repetate cu rachete.
Într-un discurs, în cadrul Adunării Generale a ONU din septembrie, Coreea de Nord a acuzat SUA că a condus peninsula „mai aproape de pragul războiului nuclear”.
Kim Song, ambasadorul Coreei de Nord la Națiunile Unite, a denunțat acțiunile Coreei de Sud sub președintele Yoon Suk Yeol, un conservator care a lucrat pentru a construi o cooperare mai strânsă cu Statele Unite, precum și cu rivalul istoric Japonia.
„Datorită politicii sale de adorare și umilitoare de a depinde de forțele externe”, a spus Kim, „peninsula coreeană se află într-o situație de pericol iminent de război nuclear”.
El a subliniat recenta formare a Grupului Consultativ Nuclear, prin care Statele Unite speră să-și integreze mai bine capacitatea nucleară cu forțele convenționale ale Coreei de Sud, cei doi aliați crescând schimbul de informații și planurile de urgență.
Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm a raportat în iunie că puterile nucleare ale lumii, și în special China, au sporit investițiile în arsenalele lor pentru al treilea an consecutiv în 2022.
Excluzând focoasele programate pentru dezmembrare, numărul de arme nucleare utilizabile a crescut, potrivit SIPRI. Guterres a avertizat că puterile nucleare își modernizează arsenalele făcându-le mai rapide, mai precise și mai greu de detectat.
Pentru a reveni pe drumul spre reducerea acestor arme, el a cerut țărilor să promită să nu-și folosească niciodată armele nucleare „în nicio circumstanță”.
Liderul ONU a cerut revigorarea și consolidarea Tratatelor privind neproliferarea armelor nucleare și interzicerea armelor nucleare.
Și a cerut punerea în aplicare a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, dar care nu este încă în vigoare, deoarece mai multe țări cheie nu s-au alăturat.
„Lumea a petrecut prea mult timp la umbra armelor nucleare. Să facem un pas în spate din fața dezastrului”, a spus el.