Șeful NATO: Ucraina trebuie să primească sprijin militar pe termen lung

Șeful NATO: Ucraina trebuie să primească sprijin militar pe termen lung
Sursa Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Războiul din Ucraina este departe de a se încheia, prin urmare‚ țările occidentale trebuie să se aștepte să fie nevoite să furniuzeze sprijin pe termen lung Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu la BBC.

Mesajul transmis de șeful NATO

Sprijinul militar ar asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi ar forţa Rusia să se aşeze la masă şi să negocieze încetarea războiului, consideră şeful NATO.

Stoltenberg face aceste observații bazându-se pe mobilizarea parțială ordonată d evLadimir Putin, semn că partea rusă nu se gândește la renunțarea la ostilități în viitorul apropiat:

„Forţele ucrainene au avut o perioadă propice timp de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, iar multe dintre ele se antrenează acum”, a subliniat el. „Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi, de asemenea, că este posibil să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a avertizat Jens Stoltenberg.

Şeful NATO le-a cerut aliaţilor să ofere Ucrainei ajutor militar „pentru a-l convinge pe preşedintele Putin că nu îşi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei”.

„Poate suna ca un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace. Ştim că majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor – probabil şi acest război – dar ştim că ceea ce poate obţine Ucraina în aceste negocieri depinde în mod inextricabil de situaţia militară. Aşadar, dacă doriţi o soluţie paşnică negociată care să asigure că Ucraina se impune ca stat democratic independent, cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru este să îi oferiţi Ucrainei sprijin militar”, a punctat secretarul general al NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`