Economistul șef al Băncii Angliei, Huw Pill, consideră că încercarea companiilor și angajaților din Marea Britanie de a transfera impactul inflației de la unii la alții, poate duce la o inflație mult mai persistentă, potrivit Digi24.
„Acum ne confruntăm cu acea reticenţă de a accepta că da, avem cu toţii o situaţie mai proastă, că toţi trebuie să suportăm impactul”, a spus Pill într-un episod din Columbia Law School şi podcast-ul „Beyond Unprecedented” al Centrului Millstein, lansat marţi.
„Să încercăm să transferăm acel cost către unul dintre compatrioţii noştri şi să spunem, vom fi bine, dar ei vor trebui să ne suporte partea, ca la jocul dă mai departe pachetul… este ceea ce generează inflaţie”, a transmis el.
Huw Pill a discutat și despre „seria de șocuri inflaționiste” care a alimentat inflația în ultimele 18 luni, începând de la întreruperea aprovizionării din cauza pandemiei, fiind urmată de programele guvernamentale de sprijin pentru gospodării care stimulează cererea, până la invazia rusă în Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor energiei în Europa.
Aceste probleme au fost urmate de vremea nefavorabilă și de gripa aviară, care a stimulat creșterea prețurilor alimentelor.
Totuși, Pill a spus că este normal ca atunci când cresc prețurile energiei și alimentelor, lucrătorii să ceară salarii mai mari, iar afacerile să își mărească prețurile.
Regatul Unit este un importator net de gaze naturale, care s-a confruntat cu o situație în care mărfurile pe care le cumpără restul țărilor s-au scumpit foarte mult în raport ce ceea vând restul țărilor. Regatul Unit importă aproximativ jumătate din alimente.
„Dacă ceea ce cumperi s-a scumpit mult în raport cu ceea ce vinzi, va fi mai rău”, a încheiat Pill.