Șeful diplomației UE face un apel pentru relații mai bune cu Rusia și Turcia

Șeful diplomației UE face un apel pentru relații mai bune cu Rusia și Turcia
foto: hepta.ro / Zuma Press / Nicolas Landemard

Șeful diplomației UE a făcut un apel, joi, pentru relații mai bune cu Rusia și Turcia, în condițiile în care cele două state susțin că au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria, o mișcare care a scos în lumină încă o dată avantajul pe care îl au în negocierile cu blocul comunitar european, relatează Politico.

Războiul din Siria a avut un impact direct asupra celor 27 de state membre UE, pentru că a contribuit la criza refugiaților din 2015. UE a resimțit efectele conflictului încă o dată în ultimele zile, când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că nu va mai opri fluxul de migranți ce se îndreaptă spre Europa, după ce cel puțin 33 de soldați ale forțelor turce au fost uciși în provincia siriană Idlib.

Rusia și Turcia sprijină tabere opuse în războiul sirian și sunt doi actori-cheie în Libia, o scenă a unui alt conflict destabilizator din vecinătatea Europei.

Dacă acordul de pace rămâne în picioare, încetarea focului în Idlib ar putea genera o relaxare a tensiunilor de la granița Greciei, care încearcă să respingă valurile de migranți adunate la porțile sale odată cu decizia Turciei de a le da cale liberă. Cu toate acestea, acordurile anterioare de acest gen au eșuat.

„Relațiile noastre cu aceste două țări (n.r. – Rusia și Turcia) sunt dificile, categoric. Dar vrem să le îmbunătățim. S-au tot acumulat dificultăți și trebuie să resetăm, și să abordăm o nouă atitudine dacă vrem să le depășim”, a spus Josep Borell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, într-o declarație susținută după o întrevedere cu minișțrii de Externe din UE la un castel de lângă Zagreb, capitala Croației.

În ceea ce privește Rusia, demnitarul european susține că UE va rămâne fidelă principiilor convenite după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

Totuși, el a precizat că și că blocul trebuie „să își crească implcarea pe o serie de probleme, în care trebuie să avem un parteneriat bun cu Rusia – energie, schimbări climbatice, zona Arctică. Rusia este implicată în Siria, este implicată în Libia, jucând roluri importante care ne afectează securitatea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`