Șeful diplomației americane, călătorie în Orientul Mijlociu la solicitarea președintelui SUA. Ierusalim și Cisiordania, două dintre destinațiile lui Antony Blinken, care are programate discuții cu mai mulți oficiali

Publicat: 24 05. 2021, 17:34
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Chris J Ratcliffe

Antony Blinken, șeful diplomației americane, va efectua o vizită oficială în Orientul Mijlociu, între 24 și 27 mai, pentru a consolida armistițiul dintre Israel, pe de o parte, și grupările Hamas și Jihadul Islamic, pe de altă parte, și pentru a reduce riscurile unor noi violențe în lunile următoare. La solicitarea președintelui Joe Biden, șeful Departamentului de Stat al SUA se va deplasa, în această ordine, la Ierusalim, Ramallah (Cisiordania), Cairo (Egipt) și Amman (Iordania).

Antony Blinken efectuează o călătorie în Orientul Mijlociu. Primele destinații, Ierusalim și Cisiordania

„Secretarul Blinken efectuează această călătorie la solicitarea președintelui Biden. El va călători mai întâi la Ierusalim, unde se va întâlni cu președintele israelian Reuven Rivlin, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ministrul de externe Gabi Ashkenazi și alți oficiali israelieni de top. La Ramallah, el se va întâlni cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, cu prim-ministrul Mohammad Shtayyeh și alți oficiali din Autoritatea Palestiniană. Secretarul Blinken va călători apoi la Cairo pentru a se întâlni cu președintele Abdel Fattah Al Sisi și ministrul de externe Sameh Shoukry. Secretarul își va încheia călătoria cu o oprire la Amman pentru a se întâlni cu Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea al Iordanului și vicepremierul și ministrul de externe Ayman Safadih”, a precizat Departamentul american de Stat, printr-un comunicat de presă.

Șeful diplomației americane, discuții cu oficiali de top din regiune

Instituția condusă de Antony Blinken aprecizat că SUA „s-a angajat într-o diplomație intensă pentru a pune capăt ostilităților din Gaza”.

„Secretarul Blinken călătorește în regiune pentru a discuta eforturi esențiale subsecvente pentru consolidarea acordului de încetare a focului și pentru a reduce riscurile unor noi conflicte în lunile următoare”, a adăugat Departamentul american de Stat.

Cele 11 zile de lupte între Israel și grupările militante palestiniene Hamas-Jihadul Islamic au curmat 248 de vieți în Fâșia Gaza, respectiv alte 12 în Israel. În cadrul conflictului, organizațiile islamiste au atacat mai multe orașe israeliene și diverse baze militare cu tiruri de rachete, iar armata israeliană le-a distrus sectoare esențiale de infrastructură, printre care și porțiuni semnificative din rețeaua de tuneluri subterane din Gaza, așa-zisul „Metrou” care le permitea să se deplaseze la adăpost de aviația israeliană.