Șeful de cabinet al lui Viktor Orban: Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunţa la gazul rusesc

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban: Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunţa la gazul rusesc
Foto simbol: Pixabay

Șeful de cabinet al prim-ministrului ungar a declarat că Ungaria are nevoie de aproape 4 ani pentru a renunţa la ţiţeiul din Rusia şi că va fi nevoie de mult timp ca să facă investiţii pentru a-şi ajusta economia, potrivit Reuters, citat  de Agerpres.

Acesta a mai declarat că Ungaria nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE.

Ungaria are nevoie de 3 ani jumate  pentru a renunţa la ţiţeiul din Rusia

Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat că nu perioada de tranziţie este cea mai mare problemă care stă în calea unui acord, conform Reuters.

În luna mai, Comisia Europeană a propus noi sancţiuni pentru Rusia din cauza invaziei în Ucraina, însă are nevoie de ajutorul al tuturor celor 27 de state membre ale UE. În schimb, Ungaria, fără ieşire la mare şi care depinde de importurile de petrol din Rusia printr-o conductă, le-a blocat.

„Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (…). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic”, a spus Gulyas. El a adăugat că Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare.

„Dacă Comisia poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out”. „Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026”, a adăugat el.

Comisia Europeană a refuzat aprobarea plăţii banilor

Comisia Europeană a refuzat aprobarea plăţii banilor ce au în vedere ajutorul pentru  recuperarea economiilor din criza provocată de Covid-19 în Polonia şi Ungaria, acuzându-le că încalcă statul de drept.

Gulyas a declarat că Ungaria a dat un „răspuns constructiv”  în ceea ce privește chestiunile ridicate de Bruxelles. „Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionistă, ci lipsa sau existenţa voinţei politice care va decide când ei semnează acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare” post-pandemie, a specificat acesta, conform Hotnews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`