Celor care avertizează în legătură cu pericolul utilizării nereglementate a inteligenței artificiale în societate li s-a adăugat, mai nou, și judecătorul John Roberts, președintele Curţii Supreme de Justiţie a SUA.
Într-un raport de sfârşit de an, judecătorul avertizează asupra faptului că inteligența artificială ar putea transforma sistemul judiciar , referindu-se la riscuri precum invadarea vieții private și dezumanizarea dreptului.
În raportul anual, în care de obicei abordează o problemă care prezintă relevanță pentru întreg sistemul judiciar federal, dedicat inteligenței artificiale, după ce face o trecere în revistă a tehnologiilor care l-au modernizat în ultimele decenii, John Robert se întreabă dacă nu cumva ”judecătorii vor deveni desueți”.
„Prevăd că judecătorii umani vor mai rămâne o vreme. Dar cu aceeaşi încredere prevăd că activitatea judiciară, în special la nivel de proces, va fi afectată semnificativ de inteligența artificială”, comentează magistratul american, potrivit Yahoo.
Printre altele, Roberts consideră că inteligența artificială va schimba modul în care acţionează judecătorii, motiv pentru care înţelegerea lor asupra rolului acestei tehnologii în cauzele pe care le judecă va fi una extrem de importantă, şi anticipează creşterea accesului la informaţii pentru avocaţi şi alte părţi din sistem.
Printre ameninţările legate de utilizarea sa, Roberts consideră că IA „riscă să invadeze dreptul la confidenţialitate şi să dezumanizeze dreptul”.
Considerentele șefului Curții Supreme a SUA apar la câteva zile distanță de momentul primei erori comise de inteligența artificială în justiția americană, în care au fost trimise o serie de citații false într-un caz în care este implicat un fost avocat al lui Donald Trump.
”Orice utilizare a inteligenție artificiale în justiție cere precauție și prudență”, conchide în raportul său judecătorul John Roberts, președintele Curţii Supreme de Justiţie a SUA.