Președintele comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat mediul de afaceri să se pregătească pentru un scenariu de război și să își ajusteze producția și distribuția în consecință, pentru a fi mai puțin vulnerabile în fața unui eventual șantaj din partea unor țări ca Rusia și China, relatează Reuters.
„Dacă ne putem asigura că toate serviciile și bunurile esențiale pot fi livrate orice ar fi, atunci acesta este un element-cheie al descurajării”, a declarat oficialul nord-atlantic, luni, la Bruxelles.
Vorbind la un eveniment al think tank-ului European Policy Centre, Rob Bauer a explicat că descurajarea merge dincolo de capacitățile militare, din moment ce toate instrumentele disponibile pot și vor fi folosite într-un eventual război.
„Observăm acest lucru cu numărul tot mai mare de acte de sabotaj, iar Europa a văzut acest lucru cu furnizarea de energie”, atrage atenția președintele comitetului militar al NATO.
Bauer reliefat depedența Occidentului de aprovizionarea din China, acolo unde sunt produse 60% dintre materialele din pământuri rare, respectiv unde sunt procesate 90% dintre acestea. El a menționat că tot din China vin și ingredientele chimice pentru sedative, antibiotice, antiinflamatoare și medicamente pentru tensiune arterială scăzută.
„Suntem naivi dacă ne gândim că Partidul Comunist nu va folosi această putere. Liderii de afaceri din Europa și America trebuie să înțeleagă că deciziile comerciale pe care le iau au consecințe strategice pentru securitatea națiunii lor”, a subliniat președintele comitetului militar al NATO.
„Mediul de afaceri trebuie să fie pregătit pentru un scenariu de război și să își ajusteze liniile de producție și distribuție în consecință. Pentru că, deși ar putea fi armatele cele care câștigă bătăliile, economiile sunt cele care câștigă războaie”, a explicat Rob Bauer.