Şeful administraţiei regionale din Lugansk: 80% din teritoriul regiunii e sub controlul rușilor / Moscova nu se va opri aici / Cu echipamentul militar necesar, Ucraina poate învinge

Şeful administraţiei regionale din Lugansk: 80% din teritoriul regiunii e sub controlul rușilor / Moscova nu se va opri aici / Cu echipamentul militar necesar, Ucraina poate învinge
Imagine din Pervomaisk, Lugansk, Ucraina. Sursă foto: Hepta - Alexey Maishev

Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, a declarat că 80% din teritoriul regiunii e sub controlul Rusiei și situația e „foarte gravă”. Acesta a mai susținut că trupele ucrainene le pot învinge pe cele ruse dacă primesc armele de care au nevoie. Pe de altă parte, dacă Rusia va învinge, nu se va opri la Ucraina.

Rușii „mint tot timpul, toată lumea ştie asta. Nimeni nu îi crede! Toată lumea ştie că un acord cu Rusia nu merită hârtia pe care e tipărit. Rusia e acum inamicul întregii lumi, nu doar al Ucrainei. Ambiţiile lor au trecut mult mai departe de Ucraina”, a subliniat Haidai.

Situație disperată în Lugansk

„Ne-am stabilit apărarea în multe oraşe. Ei încearcă să ne încercuiască și au loc o mulţime de lucruri urâte acolo, dar nu au avut succes până acum. Le distrugem echipamentee și procedăm bine astfel”, a spus Serhii Haidai, pentru CNN.

Acesta a mai afirmat că situația e „foarte gravă” deoarece „întregul teritoriu Lugansk este bombardat”.

„Evenimentele recente au arătat că mult lăudata armata rusă nu e cum credeam noi, aşa că e posibil ca forțele ucrainene să o învingă dacă primesc acel echipament”, a mai spus oficialul ucrainean.

Circa 70.000 de civili au rămas în Lugansk

„Guvernul rus va merge mai departe şi va distruge totul în cale. Ceea ce facem noi e să încercăm să evacuăm câţi mai mulţi oameni posibil”, a mai declarat Serhii Haidai.

Acesta a mai afirmat că din cei 350.000 de oameni care locuiau în Lugansk înainte de război au mai rămas cam 70.000, iar ei încearcă să evacueze zi de zi civili. Problema e că „Rusia încalcă întotdeauna acordurile”

Dintre cei 70.000 rămaşi, majoritatea stau în buncăre, pivniţe şi adăposturi: „Încercăm să le aducem instalaţii sanitare şi apă şi să ne asigurăm că nu mor de foame”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`