Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a sugerat că situația economică în zona euro va fi mult mai bună decât previziunile inițiale, chiar dacă economia a încetinit în acest an comparativ cu 2022.
„Datele au devenit mult mai pozitive în ultimele săptămâni, ceea ce ne face să credem că anul în curs nu va fi unul strălucitor, dar mult mai bun faţă de ceea ce ne temeam”, a declarat Christine Lagarde la Forumul de la Davos.
În special piaţa muncii din Europa „nu a fost niciodată atât de dinamică cu un număr al şomerilor la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani”, a adăugat preşedintele BCE, potrivit Bloomberg.
La rândul său, Comisia Europeană prognozează o contracţie a Produsului Intern Brut, atât pentru zona euro cât şi pentru ansamblul UE, în ultimul trimestru din 2022 şi primele trei luni din 2023, urmată de o revenire pentru restul anului.
Christine Lagarde a declarat că inflația rămâne mult prea ridicată, aigurând că factorii de decizie nu vor înceta eforturile lor de a readuce creșterea prețurilor.
„Inflația din toate punctele de vedere, indiferent de modul în care o priviți, este mult prea mare”, a declarat Lagarde într-un panel joi la Davos. „Vom menține cursul până la momentul în care ne vom muta în teritoriu restrictiv pentru o perioadă suficient de lungă, astfel încât să putem readuce inflația la 2% în timp util”.
Pe măsură ce creșterile prețurilor din zona euro încetinesc în sfârșit și costurile gazelor naturale scad, mai mulți factori de decizie politică se gândesc dacă o creștere mai mică a ratei ar putea fi adecvată.
Dar, cu inflația de bază care a atins un nou record în decembrie și cu economia menținându-se mai bine decât se anticipa după atacul Rusiei asupra Ucrainei, mulți oficiali rămân dornici să continue cu majorări ale ratelor dobânzilor pentru a se asigura că cea mai abruptă creștere a prețurilor din zona euro este învinsă.
Membrii Consiliului Guvernatorilor Francois Villeroy de Galhau și Klaas Knot au reiterat ambii la Davos că remarcile lui Lagarde de luna trecută cu privire la necesitatea unor schimbări de jumătate de punct pe termen scurt rămân valabile și astăzi.
„Așa că vom continua asta într-un ritm constant. Pe baza informațiilor pe care le avem la dispoziție astăzi, asta presupune o altă creștere a ratei de 50 de puncte de bază la următoarea noastră întâlnire și, eventual, la una de după aceea și, eventual, după aceea, dar totul va fi determinat și de analiza datelor.”
Un „număr mare” de oficiali au preferat inițial o mișcare de 75 de puncte de bază la ultima decizie a BCE din decembrie, mai degrabă decât pasul de jumătate de punct pe care l-au stabilit în cele din urmă, potrivit unui raport al întâlnirii publicat joi.