Pe cine blamează şeful Mossad-ului pentru atacurile ‘iresponsabile’ asupra petrolierelor din Golful Persic și ce consecințe ar putea avea
Iran este direct responsabil pentru atacurile repetate asupra tancurilor petroliere din Golful Persic, precum şi asupra altor ţinte originare din Arabia Saudită sau Irak, a precizat Yossi Cohen, şeful Mossad-ului, citat de The New York Times.
„Fac (atacurile – n.r.) parte din aceeaşi campanie”, a precizat Yossi Cohen.
El nu a oferit, însă, nicio dovadă concretă pentru a-şi susţine afirmaţiile, ci doar „asigurări”.
„Vă pot spune cu siguranţă, din cele mai bune surse ale serviciilor de informaţii israeliene şi Occidentale, că Iranul se aflăîn spatele acestor atacuri. Au fost autorizate deconducerea guvernului iranian, de către Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice şi de către diferitele lui ramuri”, a adăugat şeful Mossad-ului.
„Prin aceste atacuri, Iranul încearcă să spună lumii – o lume temătoare de o escaladare – că dacă sancţiunile nu sunt ridicate, va cauza pagube seriose economiei mondiale bazate pe petrol. Este o politică iresponsabilă care poate inflama regiunea şi care va conducefix la opus”, a adăugat el.
În acelaşi timp, Yossi Cohen a indicat faptul că ar fi fost identificată o „oportunitate rară, şi probabil singura din istoria Orientului Mijlociu, pentru a se realizaun acord regional, care ulterior să ducă la un plan de pace comprehensiv”. Şi că la acest plan ar fi contribuit atât Statele Unite, cât şi Rusia.
Nu în ultimul rând, şeful Mossad-ului a indicat că Iranul ar fi conceput planuri de atacare a unor ţinte israeliele din Statele Unite, Azerbaidjanşi Danemarca.
Pe 13 iunie, două tancuri petroliere au fost distruse în Golful Oman, atacul fiind pus pe seama Iranului. Partea iranianăa negat, imediat, orice implicare, precizând că „cineva încearcă să destabilizeze relaţiile dintre Iran și comunitatea internațională”.
Foto: Premierul israelian Benyamin Netanyahu(stânga) şi şeful Mossad-ului, Yossi Cohen (sursă foto: hepta.ro)
Importanța Golfului Oman
Golful Oman se află în apropierea Strâmtorii Hormuz, o rută prin caretrececea mai mare parte a petrolului exportat de ţările arabe, o bună parte a cărora sunt ostile Teheranului (precum Arabia Saudită sau Kuwait).
Din acestmotiv, Iranul a ameninţat, de mai multe ori, că va impune o blocadă navală în StrâmtoareaHormuz, într-o încercare de a şantaja atât Statele Unite, cât și pe adversarii săi regionali. O astfel de mutare, foarte probabil, că ar atrage însăo reacţie militară imediată a Washington-ului și nu numai.