Care este ADEVĂRUL din spatele arestării fiicei fondatorului Huawei Technologies

Care este ADEVĂRUL din spatele arestării fiicei fondatorului Huawei Technologies
Foto: Hepta.ro

Reținerea fiicei fondatorului companiei chineze de telecomunicații Huawei Technologies pe aeroportul din Vancouver a reaprins discuția despre gigantul chinez de telecomunicații, despre legăturile sale cu Partidul Comunist Chinez și despre îngrijorările cu privire la securitate stârnite în multe capitale occidentale, se arată într-o analiză aG4media.

Arestarea lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei Technologies a avut loc chiar în ziua în care președinții Donald Trump și Xi Jinping au avut o întrevedere importanta în cadrul forumului G20 de la Buenos Aires. În urma discuţiilor, cei doi şefi de stat au încheiat un armistițiu în războiul lor comercial. Practic, cele două părţi și-au fixat un termen de 90 de zile pentru a forma un acord convenabil ambelor părți, şi au decis să nu îşi mai impună taxe vamale suplimentare reciproce.

Meng Wanzhou este, totodată, şi șefa departamentului financiar, ea fiid suspectată că ar fi încălcat embargoul impus Iranului de către Administrația de la Washington. Motiv pentru care utoritățile americane au solicitat deja Canadei extrădarea ei în Statele Unite.

Foto: Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei Technologies şi șefa departamentului financiar al companiei (sursă foto: hepta.ro)

Cât de mare este Huawei ca producător și furnizor

Huawei Technologies Co. Ltd. este cel mai mare furnizor mondial de echipamente de rețea de telecomunicații și al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume. În 2017 a avut venituri de aproximativ 92 miliarde de dolari şi spre deosebire de alte companii chineze cu acelaşi domeniu de activitate, afacerile Huawei sunt localizate preponderent în străinătate, fiind lider de piață în multe țări din Europa, Asia și Africa.

Structura exactă a companii nu este cunoscută, ea susţinând că este deținută de către angajați. În acelaşi timp însă, fondatorul companiei Ren Zhengfei este membru al Partidului Comunist încă din 1978, şi are o avere estimată la 3.4 miliarde de dolari.

Foto: Președintele Chinei, Xi Jinping (sursă foto: hepta.ro)

Ce legături are compania Huawei cu Partidul Comunist Chinez

Legislaţia chineză le impune companiilor din China să „sprijine, să coopereze și să colaboreze în activitatea națională de informații”, după cum le solicită Beijingul.

De altfel, de câţiva ani, Huawei lucrează la dezvoltarea unor tehnologii de securitate avansată împreună cu Biroul de Securitate Publică, în regiunea Xinjiang, din vestul Chinei. Zona a devenit una pilot pentru tehnici avansate de supraveghere și control al populației. Autoritățile chineze au cheltuit fonduri importante pentru a transforma Xinjiang într-o zonă de testare a tehnologiilor vizând recunoașterea facială, monitorizarea digitală și inteligența artificială, toate folosite în activitățile de poliție.

Huawei a negat, însă, că ar avea legături „necorespunzătoare” cu guvernul chinez sau că ar colecta date în numele regimului comunist, susținând că este o firmă independentă.

Mai exact care sunt îngrijorările Occidentului cu privire lalegatura companiei Huawei cu Partidul Comunist Chinez

Autoritățile occidentale se tem că tocmai aceste tehnologiile dezvoltate în scopuri de supraveghere ar putea fi transferate în țările lor sub diferite forme, punând în pericol securitatea națională – spre exemplu prin spionaj.

Oficialii americani din domeniul spionajului afirmă că telefoanele inteligente și echipamentele de rețea produse de Huawei ar putea fi utilizate pentru a efectua operațiuni de spionaj sub acoperire, ei referindu-se în special la următoarea generație, avansată, de tehnologie 5G.

De altfel, la începutul acestui an, operatorii mobili Verizon Communications și AT&T din Statele Unite au renunțat la idea de a distribui smartphone-uri Huawei pe piața americană. Iar telecomunicațiile 5G dezvoltate de Huawei au fost interzise în SUA și Australia. Dar măsuri de limitare a potenţialului riscul prezentat de tehnologiile Huawei au fost luate şi în Noua Zeelandă, Marea Britanie, Canada, Germania, Japonia, Italia sau India.

Ce rol ar fi jucat compania Huawei în cazul sancțiunilor economice impuse Iranului de către SUA

Așa cum au anunțat vineri procurorii canadieni, arestarea lui Meng Wanzhou pe aeroportul din Vancouver, la cererea autorităților din Statele Unite, are legătură cu încălcarea embargoului impus Iranului de către Administrația de la Washington.

Cel puțin din 2016, autoritățile americane anchetează presupuse livrări ale unor produse provenite din SUA și din alte țări efectuate de Huawei către Iran, lucru care încalcă legile americane privind exporturile și sancțiunile.

În urmă cu șase ani, agenția Reuters a publicat o investigație despre legăturile lui Meng și Huawei cu compania Skycom, care a încercat să vândă echipamente informatice Hewlett-Packard unui operator iranian de telefonie mobilă, încălcând astfel sancțiunile impuse regimului de la Teheran.

Potrivit unor informații, Huawei a mai vândut tehnologie de spionare a populației și Coreei de Nord, aflată și ea sub embargou internațional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`