Alegerile parlamentare din acest an sunt programate pentru data de 6 decembrie. În acest moment încă există discuții cu privire la posibilitatea ca acestea să nu aibă loc în contextul pandemiei de coronavirus, însă o decizie de amânare nu a fost încă luată.
Pe data de 6 decembrie românii vorputea ieși la vot pentru a vota laalegerile parlamentare.Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 19.004.986,cu21.401mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral18.983.585de alegători români.
Pentru a aflasecția de votare la care sunteți arondați la alegerile parlamentare 2020 și adresa acesteia, este necesar să consultațisite-ul oficial al Registrului Electoral. Ulterior, veți fi nevoit săcompletațitrei câmpuri:
Registrul electoral este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și îi include pe toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, obținând astfel dreptul de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.
În acest an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei declanșată de noulcoronavirusde tip SARS-CoV-2. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.
Cu toate că următoarele alegeri parlamentare în România sunt preconizate să aibă loc pe 6 decembrie 2020,în data de 30 septembrie 2020, Călin Popescu-Tăriceanu a propus amânarea, astfel încât alegerile pentru Senat și Camera Deputaților să fie organizate în martie 2021.
Campania electoralăpentru alegerile parlamentare 2020 va începe vineri, 6 noiembrie, la ora 00.00, și se va încheiape 5 decembrie, la ora 7.00, iarvotareaare loc pe 6 decembrie, între orele 7.00 şi 21.00, potrivit calendarului alegerilor stabilit prin hotărâre de guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Alte repere calendaristice din timpul campaniei electorale (date-limită până la care trebuie îndeplinite sarcini pentru organizarea alegerilor):
22 octombrie- termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente în circumscripţiile electorale din ţară
30 octombrie- imprimarea buletinelor de vot prin corespondenţă pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate
2 noiembrie- constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară
4 noiembrie- stabilirea ordinii candidaţilor pe buletinele de vot în circumscripţiile electorale din ţară
6 noiembrie- începerea campaniei electorale
3 decembrie, ora 24.00- depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă
5 decembrie, ora 7.00- încheierea campaniei electorale
6 decembrie, ora 7.00- începerea votării
6 decembrie, ora 21.00- încheierea votării