Moartea sa la doar 18 ani a trezit multe suspiciuni, însă un chirurg de la Imperial College London crede că a obţinut răspunsul la misterul morţii faraonului Tutankhamon: a suferit de ginecomastie, o boală care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a sânilor la bărbaţi. Tutankhamon a murit cu un fizic feminizat, iar de acelaşi lucru au suferit şi predecesorii săi apropiaţi, scrie Washington Post.
De când i-a fost descoperit mormântul, aproape intact, în 1922, mulţi oameni de ştiinţă şi istorici au încercat să afle cauza morţii sale. Printre posibilele teorii se numărau omucidul, lepra, tuberculoza, malaria, muşcătura de şarpe sau chiar o eventuală căzătură.
Chirurgul Hutan Ashrafian crede că a descoperit de ce suferea faraonul, după ce a studiat picturi şi sculpturi ale lui Smenkhkare, un faraon despre care se credea că este înrudit cu Tutankhamon. Acesta era reprezentat cu şolduri late şi sâni pronunţaţi, iar reprezentări ale altor doi faraoni de dinaintea acestuia indică aceleaşi semnalmente.
Teoria chirurgului se bazează pe faptul că toţi aceşti faraoni, inclusiv Tutankhamon, au murit în mod misterios la vârste foarte fragede. “Există multe teorii, dar fiecare din ele au studiat câte un singur faraon individual. Este importantă o privire în ansamblu pentru că faraonii şi perioadele temporale sunt legate între ele”, susţine Ashrafian.
Acesta crede că moartea faraonilor a fost indusă de o dereglare hormonală moştenită genetic. Ginecomastia faraonilor ar fi fost produsă de o epilepsie de lob temporal, care ar explica astfel şi vedeniile religioase pe care liderii egipteni le-au avut. Epilepsia de lob temporal cauzează halucinaţii, mai ales după ce bolnavii sunt expuşi razelor solare.
“Este o explicaţie fascinantă şi plauzibilă”, confirmă Howard Markel, un istoric medical de la Universitatea Michigan din Ann Arbor.
În ciuda acestei teorii care se susţine, nu există niciun test care să dovedească că într-adevăr a fost aşa.